Nova čitanja

Konkurs za srednjoškolce

Iz ugla ili ćoška (moj pogled na učionicu)

Školegijum redakcija

10.01.2023

Šta je Tebi dobro u školi? Šta nije? Kako zamišljaš školu za svoje unuke? Šta misliš da se u nastavi može mijenjati, a šta ne može? Šta ne može danas, a šta neće moći nikad? 

Ovo su samo neka od pitanja za koja se nadamo da će Te motivisati na pisanje sastava o Tvom pogledu na školu, na ono šta se u njoj radi ili ne radi, na ono šta se u njoj događa ili ne događa, na ono što se u njoj uči ili ne uči.

Kao što znaš, prije nekoliko godina međunarodno PISA istraživanje pokazalo je da više od polovine petnaestogodišnjih đaka u Bosni i Hercegovine zaostaje u znanju za vršnjacima i vršnjakinjama iz većine drugih zemalja čak tri godine! Izgledaju kao da imaju 15, a misle o svijetu kao da imaju 12. Imaš li osjećaj da gubiš vrijeme sjedeći u učionici, ili Ti je sve potaman? 

Ubrzo nakon objavljivanja rezultata PISA istraživanja zatvorene su škole zbog pandemije, a nastava se preselila na online platforme. Sad iz različitih izvora stižu glasovi da su i te dvije godine uglavnom bile izgubljene, barem što se znanja tiče. Misliš li da je znanje (koje škola pruža) uopšte bitno za život, ili sve što Ti treba možeš naučiti negdje drugo? (Gdje?)

Iako možda ne vjeruješ u to, zvuči neuvjerljivo, postoje ljudi koji još uvijek ne odustaju od reforme školstva. Njima je važno i potrebno i Tvoje mišljenje.

Svi sastavi koji budu objavljeni na portalu skolegijum.ba u rubrici Konkurs do 30. 1. 2023. ulaze u konkurenciju za nagrade: prva 1.000 KM, druga 600 KM i treća 300 KM. O nagradama će odlučiti redakcija Školegijuma, a na odluku redakcije uticaće i broj čitanja sastava na društvenim mrežama, tačnije: kvalitet komentara. 

Još nekoliko sitnica:

Sve radove poslati na adresu konkurs@skolegijum.ba, potpisane, sa lične mail adrese, do 31. 1. 2023. Rezultati će biti objavljeni 28. 2. 2023. Tekstovi trebaju biti dužine oko 1.000 riječi.

Najnovije

Izvještaj žirija nakon konkursa Šta je tebi AI

Ni žiriju nije bilo lako

Školegijum redakcija

Objavljujemo pobjednike konkursa Šta je tebi AI?

Školegijum redakcija

Razglednice iz Jajca

Nikad kasno za učenje i zabavu

Josipa Kulenović

Razglednice iz Tešnja, Doboja, Maglaja 3

Od čilanja do ćutanja

Mirela Buljubašić

Poznata imena autora/ica pet najboljih radova

23. februara tri prvoplasirana

Školegijum redakcija