Obrazovna politika

U dvije srednje škole u Gračanici trodnevna obustava nastave

Kad vašar zaigra pred školom

Anisa Mahmutović

09.11.2023

Školski kalendar za 2023/24. godinu nije objavljen, ali u Gimnaziji kažu da će nastava biti online, a po gradu se priča da djeca idu u Srebrenicu.

U Gračanici, u Mješovitoj srednjoj školi i u Gimnaziji Dr. Mustafa Kamarić, od 8. do 10. novembra u drugoj smjeni neće biti nastave – u zgradi škole održava se tradicionalni gračanički vašer. Najveći razlog je navodno buka jer je vašarski lunapark veoma blizu učionicama. 

Organizator vašara je, koliko smo saznali, lokalno komunalno preduzeće Komus, uz podršku Općine Gračanica, a Odluku o obustavi nastave (broj 10/1-34-028057/23) 7. novembra 2023. godine donijelo je Ministarstva obrazovanja i nauke u Vladi Tuzlanskog kantona.

Odgovore na pitanja da li je ova obustava nastave planirana Školskim kalendarom za 2023/24. godinu, kada će učenici i učenice to nadoknaditi nismo uspjeli dobiti jer direktor Mješovite srednje škole Gračanica Midhat Beganović nije odgovarao na telefonske pozive, a direktorica Gimnazije Minka Kurtović je, kako su nam rekli, na godišnjem odmoru. U Gimnaziji kažu da će se nastava ova tri dana održavati online, a navodno će srednjoškolci tokom vašara posjetiti i Srebrenicu. No, Školski kalendar za 2023/24. godinu nije objavljen na internetu i nema ga u Službenim novinama za ovu godinu, pa je nemoguće utvrditi da li je trodnevni prekid nastave planiran i kako je planirana nadoknada. 

Članica skupštinske Komisije za obrazovanje i nauku Silva Banović kaže da je najbitnije uvažiti procjenu sigurnosti policijskih službenika, odnosno nadležnog MUP-a, i da njihovo mišljenje treba biti vodilja

Ako će ovaj događaj značajnije utjecati na stanje u prometu, povećati gužve, izmjenu autobuskih linija ili ako se očekuje veći broj nepoznatih lica u blizini škola i djece, može se govoriti o opravdanosti Odluke Ministarstva obrazovanja TK. Međutim, treba ozbiljno razmisliti o tome kako da u budućnosti održavanje ove i sličnih manifestacija ne utječe negativno na ustaljeni raspored funkcioniranja zajednice. Ne treba dopustiti da obrazovanje ispašta baš zbog svega, jer ako postaje normalno da svako malo zbog ovog ili onog razloga zatvaramo škole, plašim se da onda neko nešto veoma pogrešno radi, kaže Silva Banović.

I predsjednica Savjeta roditelja TK Senija Mujkanović-Muftić smatra da nastavu ne bi trebalo prekidati zbog ovakvih događaja.

Redateljica iz Gračanice Mirela Trepanić-Grbešić pak pojašnjava da je vašar u neposrednoj blizini zgrade srednjih škola i da buka koja se stvara otežava izvođenje nastave. 

Kada su veće gužve, škole imaju problem da kontrolišu ulaz i izlaz iz objekta. Čak i bez vašera, problemi sa preprodajom narkotika u gradu su poznati. Poslije 15 sati u školi nema nikog osim dežurnog nastavnika i onih koji izvode nastavu, pa je povećana briga za sigurnost đaka u slučajevima većeg protoka ljudi pored škole opravdana, kaže redateljica Trepanić-Grbešić. 

Iz MUP-a Tuzlanskog kantona kažu da nisu učestvovali u donošenju ovakve odluke, te samim tim nemaju informaciju da bi nečija sigurnost bila ugrožena.

U Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove u Tuzlanskom kantonu rekli su nam da je samo direktor Selmin Karić ovlašten da daje izjave, ali je u vrijeme našeg poziva bio van zgrade, a do objave ovog teksta nije odgovorio na pitanja koja smo mu ostavili kod sekretarice.

Iz Komunalnog preduzeća Komus kažu da nisu upoznati s prekidom nastave i razlozima za to.

Iz medija sam saznao da je nastava prekinuta i ne znam zašto – mi ne koristimo školsko dvorište, na buku se niko nije žalio, kaže Senad Memić, direktor Komusa. Napominje da je i prošle godine u vrijeme vašera prekidana nastava.

U Zakonu o srednjem obrazovanju TK piše da škola može odstupiti od školskog kalendara uz saglasnost ministarstva, a da ministarstvo može iz opravdanih razloga za sve ili za pojedinu školu donijeti drugačiju odluku o organizaciji nastave u slučaju vjerskih praznika, vremenskih neprilika, epidemije i drugog.

Ovo je 123. tradicionalni vašar, okupio je hiljade ljudi, 50 autobusa je stiglo iz cijele Bosne i Hercegovine, a harmonikaš Salih Jekalović iz Ilijaša je, pišu sarajevski mediji, sa dva prsta desne ruke svirao harmoniku, i kolo se zaigralo... Saobraćajni tok i parkiranje za ova tri dana su izmijenjeni, pa su neke ulice u gradu zatvorene za automobile, a postavljene su zapreke i znakovi koji važe za sve učesnike u saobraćaju osim za vozila vatrogasne službe, hitne pomoći, policije i JP Komus d.o.o. Tako će biti sve do petka poslijepodne.

Najnovije

Asistenti u nastavi u Tuzlanskom kantonu

Ministarstvo: Za broj angažovanih prebrojte konkurse

Anisa Mahmutović

Prijedlog pedagoških standarda i normativa za osnovni odgoj i obrazovanje u Kantonu Sarajevo

Ne sam, SAFER-e

Savka Skarić

Povodom dokumenta U susret SAFER učenju

Pitanja bez odgovora ili kako je uzurpirana reforma obrazovanja

Uz dokument U susret SAFER učenju

Postnormalna nauka i halal Harari

Samir Lemeš

Povodom dokumenta U susret SAFER učenju

Pokušaji poboljšanja našeg obrazovanja se rade pogrešnim putevima

Lamija Tanović