Obrazovna politika

Školegijum komentar

Federalno ministarstvo pozdravljanja

Enes Kurtović

04.11.2014

Povodom presude Vrhovnog suda BiH kojom se praksa dvije škole pod jednim krovom jasno označava etničkom diskriminacijom (te kao takva mora biti ukinuta), oglasilo se i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

Federalno ministarstvo je pozdravilo ovu odluku.

Puno je i to od institucije koja već deset godina toleriše aparthejdsku politiku razdvajanja djece u školama, ponašajući se kao da se radnja dešava na nekom drugom kontinentu, a ne u vlastitom dvorištu.

U stilu generala koji nakon izgubljene bitke dijeli lekcije šta i kako je trebalo učiniti, ministar Damir Mašić nam objašnjava kako je sistem u kojem djeca žive jedna sa drugima i zajedno provode vrijeme normalno egzistirao i funkcionirao stoljećima. Praznu frazu o čvrstoj opredijeljenosti ministarstva o neophodnosti uklanjanja svih oblika razdvajanja i diskriminacije u obrazovanju, prati i opravdanje kako ministarstvo nema mehanizme niti poluge kojima može utjecati. Kakvi su to mehanizmi i poluge nedostajale ministru Mašiću? Bičevi i lanci, vojnici pod punom ratnom spremom, tenkovi..?

I kakve je to čarobne mehanizme i poluge imalo Udruženje Vaša prava BiH, a koje su bile nedostupne radišnom i čvrsto opredijeljenom Federalnom ministarstvu obrazovanja?

Na kraju saopštenja, ministar majstorski vadi i dobrog, starog keca iz rukava, upirući prstom na sistem obrazovanja u Republici Srpskoj i na tamošnju diskriminaciju djece nesrpske nacionalnosti, nastojeći da nas tim jeftinim političkim potezom pokuša ubijediti kako je naša segregacija puno bolja od njihove.

Federalno ministarstvo se i ovim saopštenjem pokazalo kao neodgovorna, birokratska institucija, otuđena od stvarnih problema u resoru koji im je  dat u nadležnost. Zar ministra i njegovu administraciju ne bi trebalo biti sramota što je jedno udruženje odradilo posao koji su oni trebali uraditi, a za koji ih ovo društvo masno plaća?

Foto: E. K. 

Čitajte i:

"Dvije škole pod jednim krovom" - diskriminacija!

Najnovije

Gradnja novih škola u Sarajevu

Aneks i april

Merima Ražanica

Inicijativa u Zastupničkom domu PSBiH

Amandman za GPS-narukvice treba ponoviti

Rubina Čengić

Vijesti iz Kaknja

Inicijativa mrtvorođenče

Hana Huskić

Javne nabavke

Elektronske učionice, predmet za tužilaštvo

Školegijum redakcija

Pismo roditelja

Ministar Kazazović i 140 elektronskih učionica

Marko Ban