Medijska kultura

Obrazovanje u retrovizoru za juli 2023

30 djevojaka kao 120 mladića i Sarajevo kao trećina FBiH

Marko Ban

01.08.2023

Pregled pisanja bosanskohercegovačkih medija o obrazovanju tokom jula 2023. godine je siromašnije, ali daje bolji uvid u procese i procjene.

Ilustracija: Everett Collection / Shutterstock.com

Juli je očekivano slabije hranio portale koje pratimo (Nezavisne novine, Klix, Večernji list, Radio Sarajevo, stranice ministarstava i pedagoških zavoda) vijestima iz obrazovanja. Lupanju zapaljive slame na društvenim mrežama najviše je pogodovala vijest o dvije studentice koje su uinat zakonu veličale ratne zločine i za nagradu dobile ponudu da studij nastave u Beogradu. Nakon što je skupština RS-a usvojila zakon protiv klevete, uskoro će i citiranje pravosnažnih presuda za ratne zločine biti predmet krivičnog gonjenja. Možda novopečene beogradske studentice nisu samo glupe, nego i vidovite?

U sjeni ovog zamalo pa međunarodnog akademskog incidenta ostale su prizemnije kriminalne priče: ona o potvrđivanju optužnica Denisu Prciću zbog zloupotrebe položaja i ovlašćenja radi prevare u privrednom poslovanju, što će reći da je njegov Američki univerzitet šićario na povećanju školarina, i ona o potvrđivanju optužnice protiv Admira Hadžipašića i Gorana Lalovića, kao organizatora kriminalne grupe koja je Visoku međunarodnu školu u Cazinu koristila za izdavanje lažnih diploma. Ako se budu morale ispisati i sa beogradske adrese, one dvije studentice uvijek mogu bez prisustvovanja nastavi, bez polaganja ispita, kroz retroaktivno i fiktivno prikazivanje studija steći diplome različitih akademskih zvanja

Za razliku od srednje policijske škole u Banjaluci, koja upisuje doslovno 120 mladića i 30 djevojaka, američko-cazinske škole barem rodno ne diskriminiraju.

Pucnjava u lukavačkoj školi motivirala je obrazovne vlasti Tuzlanskog kantona da smisle i ozakone čak 54 mjere preventive. Ništa inovativno, u talasu političke histerije kojom se prikriva odgovornost za raspad sistema: prijeti se oštrim kaznama roditeljima, traže se sigurnosne agencije... Učitelje se i dalje smatra nebitnim faktorom u procesu obrazovanja, na šta je skrenula pažnju, svojim riječima, zastupnica Mirela Memić. 

U Tuzlanskom kantonu praksa je otkrila rupu u zakonu. (Tako to biva, kad se zakoni niču iz rupa u glavama.) Naime, zbog načina bodovanja kod prijema na fakultete, gdje se boduje i eksterna matura, učenici iz Podrinja, ali i iz drugih mjesta gdje matura ne postoji, nisu se uspjeli upisati kao redovni nego kao tzv. samofinansirajući brucoši. Možda nakon ovoga mudrice koje donose glupave zakone poslušaju sarajevski sindikat i njegove razloge zašto eksternu maturu treba ukinuti. 

Kakve razloge je Federalno ministarstvo imalo da trećinu od 1,5 miliona podrške realizaciji programa i projekata u oblasti znanosti od značaja za FBiH dodijeli Sarajevskom univerzitetu, teško da ćemo ikad saznati. Taj dispečerski centar za krčmljenje budžeta ima na prvi pogled razrađene i transparentne procedure, ali na kakvom kantaru mjeri značaj znanosti, to ostaje naučna zagonetka.

U ovakvom sumračnom ambijentu opet svijetli nekoliko imena đaka uspješnih na međunarodnim takmičenjima. Na olimpijadi iz fizike Dženan Midžić (Gimnazija Bihać, 4. razred) i Muhamed Numanović (Richmond Park International School Tuzla, 2. razred) osvojili su bronzane medalje, dok su iz matematike u Tokiju sakupili pet: Andrej Krčmar srebrnu, a Vuk Janković, Ervin Macić, Mirnes Fehrić i Benjamin Mujkić bronzane. Pres-služba Republičkog prosvetnog zavoda Republike Srpske posljednju trojicu ne pominje. Ako nisu u Cazinu, gdje li su to novinari došli do svojih diploma? U Beogradu.

Pa ipak, zlatni brabonjak na šlagu ovih torovskih prepucavanja na račun pametne i vrijedne djece za mjesec juli odlazi u Opštinu Novo Sarajevo, zahvaljujući bilbordu u dijelu naselja Dolac Malta, ulici Zmaja od Bosne koja pripada Općini Novo Sarajevo na kojem je postavljena fotografija na kojoj se nalaze najbolji učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola. Svako slovo O u natpisu OPĆINA NOVO SARAJEVO veće je od glave svakog od učenika koji poziraju ispred opštinske zgrade. Općinska uprava na ovaj način željela je nagraditi učenike koji su u svom dosadašnjem obrazovanju ostvarili zapažene rezultate i istaknuli se zahvaljujući svom znanju i uspjehu, stoji u vijesti, iako se čini da bilbord učenike ne nagrađuje nego ih koristi za promociju općinske uprave. Nagrada je ipak nešto drugo: kad, na primjer, dopustiš vlasniku kafića da zauzme javnu zelenu površinu, prekuca preko nje palete laminata i potkreše rastinje da ne smeta uživaocima šiše. 

Za kraj, malo statistike. Večernji list nas obavještava da je tokom protekle školske 2022./2023. godine na području Bosne i Hercegovine 260.337 učenika pohađalo 16.861 (sic!) redovitu osnovnu školu (matične i samostalne s područnim školama) i 52 posebne, što je 4465  učenika manje nego prošle godine. Bilo je 469 ponavljača. Prvi razred upisalo je 28.253 učenika, od toga 13.624 učenice (48,7 %). Njih čak 184, od čega 73 djevojčice, prekinulo je školovanje. U školama je radilo 24.080 nastavnika (17.767 žena – 73,8%) od kojih na neodređeno vrijeme s punom normom 14.995. Dakle, skoro 10.000 na kratkom povocu. Nema para za nastavnike, ali ima za zaštitare. Logično, kad škola ionako služi kao pričuvalište djece, a ne kao mjesto sticanja korisnog znanja i opšteljudskih vrlina.

Ista praznoglava politika zaključila je i da vrtićima ne treba više odgajatelj(ic)a, iako su grupe prevelike, bolovanja česta i zbog toga spajanja grupa gotovo pa pravilo. Djeca su naša budućnost i djeca su nam najvažnija, ali općinski prioritet je ipak akcija nijedna kladionica bez tri kafića.

Najnovije

Online lice škola No. 10

Nečitljivi rasporedi, stari školski kalendari...

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 9

Mnogo zastarjelih izvještaja, planova i informacija

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 8

Škole ne promovišu postignuća svojih nastavnika i učenika

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 6

Ima i plan pismenih provjera, ali se ne zna za koju godinu

Andrej Arkoš

Obrazovanje u retrovizoru za septembar 2023.

Zadržite još malo obrve podignute

Marko Ban