Noina arka na memli strani

Školegijum redakcija

03.04.2024
Kočarenje

Noina arka na memli strani

Nezamislivo je da se u školama na času maternjeg jezika umjesto neke pjesmice o proljeću, priče o teletu i deseterca o razbijanju glava buzdovanom čitaju ovakve izjave s društvenih mreža.

Na mrežama se (ovaj put Facebook) često čuje pametna primjedba, dobar argument, utemeljena kritika. Jedna od stvari koju nastavnici prepoznaju kao površnu jeste komunikacija odozgo puna skeniranih dopisa u prilogu sa skeniranim prilozima dopisa... kopirano, skenirano, faksirano... Slova blijeda i kriva, a tamna crna linija po sred. I sve sporo, golub bi brže došao.

Na istom profilu, novi komentar:

U skolama ucenici imaju po 15 predmeta koje im predaju ljudi kojma decenijama nije ponudena kvalitetna edukacija, nad kojima se vrsi mobing tjerajuéi ih se na besmislene poslove u skoli. Djeca u razvoju sjede na po 6-7 casova dnevno bez odgovarajuce pauze za rucak, a kamoli rucka, idu u skolu u smjenama pa ne mogu razviti nikakvu rutinu. Skole su pune vrinjackog (ali i svakog drugog) nasilja jer se pedagozi/psiholozi bave svim drugim sem dobrobiti/mentalnim zdravijem djece. Jedino strasnije od procenta djece koja iz skola izlaze sa svim peticama je procenat djece koja izlaze funkcionalno nepismena. A pprocenat djece koja su doslovno gladna je posebni nivo horora.

Svejedno, nezamislivo je da se u školama na času maternjeg jezika umjesto neke pjesmice o proljeću, priče o teletu i deseterca o razbijanju glava buzdovanom čitaju ovakve izjave s društvenih mreža.

Zar nije skoro-pa-dadaizam komentar jednog roditelja – Ucenici cetvrtog razreda gimnazije ne znaju sta sadrži adresa. Ne znaju sta treba pisati na koverti da bi pismo doslo do primatelja. (Džaba što su čitali Čehovljevog Vanjku!), a odmah ispod plaćeni oglas: Sponsored • Otkrijte Trebevic Hills, arhitektonsko remek-djelo koje redefinise luksuzno stanovanje u srcu Sarajeva... See more...

Iako je sada kasno za kajanje, jer je ta remek-nakarada nataknuta na memli stranu Sarajeva, rado bismo u našu mrežu ulovili neki nesponzorisani komentar o ovoj građevini. Možda među studenticama i studentima arhitekture ima onih koji bi ovu remek-mahalsku opservatoriju procijenili u kontekstu aktuelne javne rasprave o nacrtu urbanističkog plana Kantona Sarajevo?

U međuvremenu, dok škola grca i izdiše pod teretom administracije, informativni mediji jure klikove. N1 svako malo poruči onim malobrojnim nastavnicima koji nastoje đacima objasniti smisao i važnost naučnog pogleda na svijet – džaba krečite. Dva primjera:

Evo kako ce Zemlja izgledati za 250 milijuna godina: Jedna stvar bi mogla biti problematicna. & Znanstvenici su otkrili nevjerojatan podatak o Noinoj arki: Pokusali su potvrditi pisanja iz Biblije. Na Antarktici pronadena zastrasujuca bolest: Istrebljenje prijeti cijeloj jednoj populaciji.

Najnovije

 
Pojačavanje glasne šutnje
Školegijum redakcija
08.04.2024