Završen prvi krug ocjenjivanja – u drugi krug ide 11 radova

Školegijum redakcija

10.02.2024
IMG 5971
Konkurs za srednjoškolce i srednjoškolke u BiH za najbolju priču o AI

Završen prvi krug ocjenjivanja – u drugi krug ide 11 radova

Uz izvinjenje što kasnimo u odnosu na obećani 7. februar, a kasnimo jer očito nismo znali koristiti vještačku inteligenciju, objavljujemo imena autora/ica 11 najbojih radova. Do 17.2.2024. godine objavićemo imena autora 5 najboljih, a 23.2.2024. očekujte proglašenje pobjednika ili imena troje koji će biti nagrađeni.

Članovi žirija kažu da su radosni zbog velikog interesa učenika/ca za pisanje o vještačkoj inteligenciji i načinima na koje ona mijenja učeničke navike, učionicu, obrazovanje i još šire – cijeli svijet. Nakon pažljivog čitanja i ocjenjivanja odabrali su tekstove koji ulaze u drugi krug.

Iako smo prvobitno planirali 10 radova, obzirom da su dva bila jednako rangirana u prvom krugu, odlučili smo da u drugi krug ipak ulazi 11 radova. Pri ocjenjivanju smo se vodili kriterijima literarne vrijednosti, koherentnosti teksta, razumijevanja značenja pojma vještačka inteligencija i popratnih koncepata, te njenog trenutnog i mogućeg budućeg značaja za obrazovanje i društvo. Od autora nismo očekivali da daju tehnička objašnjenja vještačke inteligencije niti da analiziraju primjenu u specifičnim oblastima. Htjeli smo zapravo čuti Šta je vama AI, pa smo tako i odabrali radove koji su na to odgovorili na sebi svojstven i originalan način, poručuju iz žirija.

 

Radovi koje će ponovo čitati i od kojih će odabrati pet najboljih su:

 

Sretno svima koji su prošli u drugi krug, a ostali neka vjerno prate Školegijum i čekaju nove informacije jer će BITI IZNENAĐENJA!