Captcha: Ne pronađi ministra

Marko Ban

07.06.2024
Screenshot 2024 06 07 At 09.21.02
Foto: Redakcija / Zdk.ba
Maj u retrovizoru

Captcha: Ne pronađi ministra

Na naslovnoj ilustraciji nalazi se medijski izvještaj o Festivalu rada srednjih tehničkih i stručnih škola Bosne i Hercegovine održanom u Zavidovićima 11. maja, čiji je domaćin bila JU Mješovita srednja škola iz tog grada. Iako je učestvovalo 65 škola čiji su učenici (ne piše koliko ih je ukupno) pokazali dostignuća iz 53 različita stručna zvanja i zanimanja, glavna zvijezda je ispao ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Mirza Mušija. Iz izvještaja smo saznali šta je on rekao i poželio, a od izložbe učeničkih i nastavničkih radova, revije amaterskog filma i izložbe digitalne fotografije uglavnom smo dobili fotografije njegove šetnje po događaju.

Dudlano obrazovanje

Osim Vladi Zeničko-dobojskog kantona, direktoru i nastavnicima Mješovite srednje škole Zavidovići, Gradu Zavidovići, ministar Mušija zahvalio se i poslodavcima i svima onima koji su uložili mnogo truda i napora da dođemo do najmasovnijeg okupljanja srednjoškolaca Bosne i Hercegovine, ponoseći se onim čime bi se trebao stidjeti: činjenicom da nije osigurao dovoljno novca u budžetu obrazovanja, pa da je resurse javnog obrazovanja ustupio privatnom sektoru, pod još uvijek generalno nerazjašnjenim pogodnostima.

Jednako je neprozirna i kampanja sarajevske ministrice za nauku za tzv. studentske (platne) kartice. Njih će izgleda izdavati UniCredit banka, a to kako će ona imati izuzetnu važnost za studentsku zajednicu, tj. kako će se studentima omogućiti praktična rješenja za učinkovito upravljanje njihovim finansijama, omogućavajući im da jednostavno primaju i troše novac, ostaje da se vidi. Tj. čiji novac.

Na nivou Federacije s istom vrstom beslovesnog ponosa i ministar Adnan Delić pozdravio je usvajanje dopune Zakona o radu kojom se poslodavcima omogućava legalno zapošljavanje studenata. Riječ je o sezonskim poslovima za koje nisu sistematizovana radna mjesta kod samog poslodavca i iz perspektive studenta ovo će studentima omogućiti da steknu određena radna iskustva, obezbijede određenu finansijsku korist, dok će poslodavcima omogućiti da dođu, posebno u sezoni i mjestima gdje su sezonski poslovi izraženi, do radne snage za ove poslove, piše u članku. O kakvim je sezonskim poslovima tačno riječ pojasnio je sam ministar:

Ovo se posebno odnosi na ljetni period kada imamo povećan dolazak turista u Federaciju BiH i kada su sami redovni studenti na raspustu. Ova dopuna svakako će olakšati i roditeljima iz manjih sredina koji šalju studente da studiraju u univerzitetskim gradovima.

S radom na crno, što je po riječima ministra bila praksa do sada, probleme su mogli imati samo poslodavci, pa se uvlačenje roditelja u priču može shvatiti samo kao predizborni populizam.

Rezolucionarni front

Populistički potencijal iskoristile su sve viđenije stranke u BiH i povodom usvajanja rezolucije u Srebrenici. Sa srpskog obrazovnog fronta odmah je stigla, za nervozno izborno tijelo umirujuća izjava čelnice ministarstva da bilo kakvo nametanje određenih sadržaja u udžbenicima u Republici Srpskoj, nakon usvajanja rezolucije, neće biti moguće realizovati u Republici Srpskoj.

Agilna ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić (iz nekog razloga u RS-u žena može biti ministar, ali muškarac ne može biti ministrica :-)) prisustvovala je, bodreći djecu u rovovima svoje ideologije, Memorijalnoj akademiji Tuga koja traje cijeli život povodom Dana sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u prostorijama Doma kulture u Kozarskoj Dubici, dok je još agilnija sarajevska ministrica Naida Hota-Muminović sa svoje strane fronta učenicima prvih razreda srednjih škola Kantona Sarajevo, koji se nalaze na studijskom putovanju Od rata do mira, obilazeći Krajinu, posjetila centralno spomen-obilježje žrtvama regije Kozarca 1992–1995, odala počast ubijenim na Šehidskom mezarju Kamičani, u kojem su mir pronašli nevino stradali građani Kozarca i okoline, njih 1.232. Delegaciju je dočekao i prigodnim govorim đacima obratio se glavni imam MIZ Kozarac Amir ef. Mahić.

Trubo-folk

Kraj ovakvog obrazovanja mladi slave na prigodan način. U Republici Srpskoj su tako maturanti SŠC Nikola Tesla iz Kotor Varoši sa trubačima prošetali ulicama, a proslavu su nastavili u lokalnim kafićima, dok su učenici Gimnazije Mihailo Pupin u Derventi kraj školovanja proslavili uz trubače i baklje. (Pogledajte video zabilježen u školskom dvorištu :-).) U sarajevskoj opštini Centar trubače i trube su zamijenili članovi Sarajevo Drum Orchestra, a s maturanticama i maturantima defilirali su i načelnik Opštine Centar Srđan Mandić i pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejlo Dizdarević.

U sveopštem maturalnom tamburanju zamalo da nezapaženo prođe vijest o nasilju u jednoj sarajevskoj osnovnoj školi. Vijest da je učenik devetog razreda na malom odmoru potegnuo nož na svog vršnjaka i druga iz razreda, kojeg je teško povrijedio, a drugi učenik je zadobio lakše povrede dok je branio napadnutog u verziji od dan kasnije prerasla je u ubistvo u pokušaju, preuzevši pravni registar.

Škola bez direktora

Pravna zavrzlama je natezanje načelnika Opštine Novi Grad Sarajevo (Stranka za BiH) i kantonalne ministrice (Narod i pravda) oko škole na Aneksu, koja već godinu nema direktora. Jedno na drugo svaljuju odgovornost za tu komičnu tragediju. Kao da se ne sjećamo kako je i cijelo ministarstvo skoro godinu dana radilo bez ministra.

Pravno je okončan i prije nego se dogodio štrajk prosvjetnih radnika zakazan za 14. maj. nakon što je krajem aprila Opštinski sud u Sarajevu donio presudu o njegovoj nezakonitosti. Umjesto štrajka istog dana je održano neko okupljanje sindikalista, gdje su sarajevskim kamaradima bezrezervnu podršku iskazali predstavnici sindikata iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Turske.

Komparacija pridjeva digitalno

Nastavnicima maternjeg jezika možda može kao primjer za vježbanje komparacije poslužiti vijest da je profesor Slaven Niče iz Srednje ekonomske škole Livno, kao osoba koja se ističe u primjeni digitalnih metoda u nastavi u Hercegbosanskoj županiji, izabran za najdigitalnijeg nastavnika, iz čega zaključujemo da je bio malo digitalniji u grupi digitalnijih koja se pokazala digitalnijom od digitalnih. Možda dogodine izaberemo i najanalognijeg?

U međuvremenu, nastavnici maternjeg jezika mogu umjesto ishoda za svoj predmet na zid okačiti riječi skromne i stidljive djevojčice Elene Nenadić, učenice sedmog razreda Osnovne škole Desanka Maksimović u Dragočaju, pobjednice na republičkom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture održanom u Bijeljini: Svi u mojoj porodici su vjernici i volim svoj narod, jezik i sve što je vezano za Srbiju, tako da sam kroz učenje tu ljubav i pokazala.

 

Maj u brojkama

11.135.000

iznos u markama koji je Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke namijenila za tekuće transfere u 2024. godini

4.285.450

ukupan iznos u markama pomoći sarajevskim školama:

JU OŠ Zahid Baručija, nabavka opreme za dograđeni dio škole (400.000)

JU OŠ Mehmedalija Mak Dizdar, radovi na rekonstrukciji sportskog igrališta, zamjeni ograde i uređenju dvorišta (245.350)

JU OŠ Umihana Čuvidina, utopljavanje objekta (283.000)

JU OŠ Nafija Sarajlić, nadogradnja škole (590.000) + utopljavanje objekta (481.000)

Prva gimnazija Sarajevo, radovi na zamjeni vanjske stolarije (840.000)

Srednja građevinsko-geodetska škola Sarajevo, radovi na zamjeni stolarije (151.100)

Željeznički školski centar Sarajevo, rekonstrukcija i opremanje (295.000)

Srednja ekonomska škola Sarajevo, radovi na energetskoj efikasnosti cijelog objekta i utopljavanju fasade (1.000.000)

42

broj upisanih učenika u Srednju poljoprivrednu školu Sanus futurum u Sanskom Mostu, zbog čega je Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH Kemal Hrnić posjetio školu te obećao pomoć Ministarstva na čijem je čelu kako se škola ne bi ugasila.

18

ukupan broj fakulteta u Travniku, koje su obišli novinar zagrebačkog Jutarnjeg lista, i tamo zatekli ukupno 14 od 4.500 upisanih studenata.

25

broj novih računara koje je Evropska unija donirala Srednjoj školi Musa Ćazim Ćatić u Kladnju. (Bolje nego da je donirala stare :-))

Najnovije

 
eki-policija
Školegijum redakcija
04.06.2024
Kakvi ste k'o roditelj
Školegijum redakcija
29.03.2024
Prosvetari, gde ste, da ste
Školegijum redakcija
29.03.2024
Potrošačka korpa i obrazovno smeće
Enes Kurtović
07.03.2024
Doprinos roditelja kvalitetu obrazovanja
Marko Ban
29.01.2024