Obrazovna politika

Povodom poziva nastavnicima/ama da prijave greške u udžbenicima

Sedlanje mrtvog konja

Nenad Veličković

14.09.2023

Koliko god o sebi mislila da je drugačija ili bolja, nova je vlast, što se obrazovanja tiče, gora nego prethodna.

Ilustracija: Pixabay

"Od danas u funkciji nova email adresa za prijave eventualnih grešaka u odobrenim udžbenicima u FBiH."

Pod tim naslovom na stranici Federalnog ministarstva objavljen je poziv prosvjetnim radnicima i svim zainteresovanim da prijave eventualne greške u odobrenim udžbenicima u Federaciji.

Onaj ko ga je sačinio kao da je s Marsa ili Snickersa (kad si gladan, nisi svoj) pao u politiku problematike. Sektor za udžbeničke politike koji će se aktivno baviti problematikom udžbeničke politike, FMON će uspostaviti do kraja ove godine, a kojeg je politika predhodne Vlade FBiH ukinula, piše u pozivu kojim se želi u javnosti ostaviti utisak da će se aktuelna vlast obrazovanjem baviti bolje nego prethodna. (Ili je stvarno pravilno predhodna?)

Neće. 

Koliko god o sebi mislila da je drugačija ili bolja, nova je vlast, što se obrazovanja tiče, gora nego prethodna. Prethodna barem nije davala lažna obećanja i nije trošila na ublehe zadnje mrvice dostojanstva nastavničkog poziva.

Taj sektor za problematiku koji će se baviti problematikom, šta god to bilo, stoji u pozivu, prikupljaće podatke (po dojavama na emali) te iste analizirati i u skladu s tim adekvatno reagirati. Puf!

Što li ova vlast nije reagirala na podatke kad je u istoj stolici sjedila dok su se ti isti udžbenici odobravali? Zna li nova vlast da se Federacija, u vezi s problematikom udžbeničke politike, ili politikom udžbeničke problematike, ili šta već, odnosi samo na bošnjačke škole? A i to samo kaobojagi, jer se i politika i problematika obrazovanja regulišu kantonalnim zakonima. Budući da se ne pita, ali da nekako mora opravdati svoje postojanje i svoje plate, to se ministarstvo (koje je par godina radilo bez ministrice, dokazavši potpunu i apsolutnu nepotrebnost te fotelje) evo sada javlja s namjerom da osnuje neki sektor, šireći svoj parazitski potencijal na valjda još nekoliko stranačkih uhljeba. 

Šta bi bila svrha revizije udžbenika, koji su odavno zastarjeli i koje pametni nastavnici ionako ne koriste? Šta drugo da zaključimo o aktuelnoj vlasti koja u istom mjesecu djeci poklanja udžbenike, a nastavnike i roditelje poziva da te iste udžbenike denunciraju – osim da je sastavljena od ludih i zbunjenih? 

Pozivamo prosvjetne radnike i sve zainteresirane da prijave uočene greške i nepravilnosti, te na taj način daju svoj doprinos. Doprinos čemu? Laštenju sedla na mrtvom konju?

Ako već ne zna kako da potroši novac ubran s federalnih poreskih plantaža, ovome bi ministarstvu obrazovanja bilo pametnije da sve čime raspolaže investira u modernizaciju školskih biblioteka. Zar i đaci ne zaslužuju neku sigurnu kuću, neko mjesto gdje će moći čitati ono što ih zanima, a ne ono što im nasilničke politike problematike poklanjaju?

Najnovije

Posjete spomen-obilježjima grade nekulturu sjećanja

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS krši Dejtonski mirovni sporazum

Mumić Iskra

Standardno loša provedba standarda

Neke škole prazne, neke prenapučene

Fontoplumo

Izbijanje iz pojma

Ne vjeruj načelnicima ni kad darove nose...

Svjetlana Nedimović

Besplatni udžbenici u Kantonu Sarajevo

I ove godine milioni za neupotrebljive udžbenike

Nastavnica na raspustu

Povodom Uputstva o implementaciji nastavnih planova i programa sa ishodima učenja za školsku 2023/2024. godinu

Autorice i autori izgubljeni u reformi

Arifa Isaković