Nova čitanja

Konkurs za srednjoškolce i srednjoškolke u BiH za najbolju priču o AI

Završen prvi krug ocjenjivanja - u drugi krug ide 11 radova

Školegijum redakcija

10.02.2024

Uz izvinjenje što kasnimo u odnosu na obećani 7. februar, a kasnimo jer očito nismo znali koristiti vještačku inteligenciju, objavljujemo imena autora/ica 11 najbojih radova.  Do 17.2.2024. godine objavićemo imena autora 5 najboljih, a 23.2.2024.  očekujte proglašenje pobjednika ili imena troje koji će biti nagrađeni. 

Članovi žirija kažu da su radosni  zbog velikog interesa učenika/ca za pisanje o vještačkoj inteligenciji i načinima na koje ona mijenja učeničke navike, učionicu, obrazovanje i još šire - cijeli svijet. Nakon pažljivog čitanja i ocjenjivanja  odabrali su tekstove koji ulaze u drugi krug. 

Iako smo prvobitno planirali 10 radova,  obzirom da su dva bila jednako rangirana u prvom krugu, odlučili smo da u drugi krug ipak ulazi 11 radova. Pri ocjenjivanju smo se vodili kriterijima literarne vrijednosti, koherentnosti teksta, razumijevanja značenja pojma vještačka inteligencija i popratnih koncepata, te njenog trenutnog i mogućeg budućeg značaja za obrazovanje i društvo. Od autora nismo očekivali da daju tehnička objašnjenja vještačke inteligencije niti da analiziraju primjenu u specifičnim oblastima. Htjeli smo zapravo čuti Šta je vama AI, pa smo tako i odabrali radove koji su na to odgovorili na sebi svojstven i originalan način, poručuju iz žirija. 

 

Radovi koje će ponovo čitati i od kojih će odabrati pet najboljih su:

 

Sretno svima koji su prošli u drugi krug, a  ostali neka vjerno prate Školegijum i čekaju nove informacije jer će BITI IZNENAĐENJA!

Najnovije

Objavljujemo pobjednike konkursa Šta je tebi AI?

Školegijum redakcija

Razglednice iz Jajca

Nikad kasno za učenje i zabavu

Josipa Kulenović

Razglednice iz Tešnja, Doboja, Maglaja 3

Od čilanja do ćutanja

Mirela Buljubašić

Poznata imena autora/ica pet najboljih radova

23. februara tri prvoplasirana

Školegijum redakcija

Pravopisni amandman

U funkciji stvarnih potreba građana/ki

Nenad Veličković