Medijska kultura

Kad pandemija u školi pomiješa nauku i teoriju zavjere

Za svako pitanje postoji odgovor

Amna Dervišagić

29.04.2020

Primjera radi, 7. juna 2005. godine na hiljade žaba je kišilo u malom gradu na sjeverozapadu Srbije i klimatolozi su ovu pojavu ocijenili kao rijetku, ali ne i neobičnu.

Ilustracija: Ascannio / Shutterstock.com

Od početka pandemije COVID-19 teorije zavjere proširile su se poput samog virusa, pa tako ni đaci u toku online nastave nisu ostali imuni na njih, što su pokazivali pitanjima kojima su me ponekad zasipali na časovima.

Najviše interesovanja probudile su teorije da je virus proizvod genetske mutacije izazvane 5G tehnologijom, da su mrtve ptice rezultat monstruozne mreže, da je u knjizi The Eyes of Darkness Dean Koontz predvidio COVID-19, da je SpaceX predznak smaka svijeta...

Najviše me zaintrigiralo pitanje o sadržaju iz knjige Oči tame, pa sam pronašla jedno izdanje iz 1981. godine.

Evo odlomka:

Da biste to shvatili, rekao je Dombey, morate se vratiti dvadeset mjeseci natrag. Otprilike tada je kineski znanstvenik po imenu Li Chen prešao u Sjedinjene Države, noseći disketni zapis o novom biološkom oružju u desetljeću. Oni to nazivaju Wuhan-400, jer je razvijen u njihovim laboratorijama RDNA izvan grada Wuhan kao soj mikroorganizama koje je stvorio čovjek u tom istraživačkom centru. Wuhan-400 je savršeno oružje… Tina je bila previše zauzeta s Dannyjem da bi razmišljala o onome što je Carl Dombey rekao, ali Elliot je znao šta taj naučnik govori.

Ako te dobro razumijem, Kinezi bi mogli upotrebljavati Wuhan-400 za brisanje gradova ili čitavih zemalja…?

Tačno, rekao je Dombey.

Wuhan-400 ima druge, jednako važne prednosti, npr. možete postati nosilac infekcije samo četiri sata nakon što dođete u kontakt s virusom. To je nevjerojatno kratko razdoblje inkubacije. Jednom zaražen, nitko ne živi više od dvadeset i četiri sata. Većina ih umre u dvanaest. Još je gore od ebole u Africi – beskrajno gore. Stopa smrtnosti Wuhan-400 je 100%. Niko ne bi trebao preživjeti. Virus migrira i u mozak i tamo počinje lučiti toksin koji doslovno pojede mozak...

E sad, iako se pojavljuje prilično mnogo podudarnosti, činjenice na terenu posve su drugačije: virus, kako se pretpostavlja, nije napravljen u laboratoriju, nego je skočio sa šišmiša na čovjek; period inkubacije nije kao u knjizi, a smrtnost je daleko niža, procjenjuje se oko 2%. No, najvažnije od svega je da u prvom izdanju knjige Oči tame iz 1981. godine virus nije dobio ime po kineskom gradu, već po ruskom lokalitetu nazvanom Gorki (Gorki-400). U originalnoj verziji romana, virus je razvijen izvan Gorkija i trebao je biti najvažnije sovjetsko, najopasnije novo biološko oružje u desetljeću (str. 301, 302, 304).

Internetom je kružila i priča sličnog sadržaja koja se pripisuje prethodnom autoru, gdje se spominje 2020. godina i izbijanje teške bolesti slične pneumoniji.

No, predviđanje je iz knjige Kraj dana Sylvije Browne iz 2008. godine. Autorica je umrla 2013, a publicitet je stekla tvrdnjama da može predvidjeti budućnost komunicirajući s duhovima.

U knjizi navodi da će se respiratorna bolest proširiti po cijelom svijetu. Nadalje kaže da će gotovo više zbunjujuće od same bolesti biti činjenica da će bolest iznenada nestati onoliko brzo kao što je stigla, napasti ponovo deset godina kasnije i potpuno nestati.

Zapravo, zdravstveni radnici, prema onom što možemo vidjeti u medijima i naučnim radovima, izjavljuju da bi virus SARS-CoV-2 mogao postati sezonsko oboljenje, a ne da će iznenada nestati. Iako bi se moglo tvrditi da je predviđanje respiratorne bolesti koja će zahvatiti cijeli svijet 2020. godine bilo tačno, drugi su elementi malo vjerovatni i, naravno, kada se bolest već dogodila – to je više stvar sretnog nagađanja nego predviđanja.

Što se tiče mrtvih ptica i 5G tornjeva – ne padaju samo ptice! Padale su i žabe i morski plodovi poput riba, pauci... i NIJE zbog 5G mreže... Takvi bizarni događaji kiše životinja smatraju se prilično rijetkim, ali ne i nemogućim. Naime, kiša se obično dogodi kada voda isparava sa površine Zemlje, a para se hladi i kondenzira u atmosferi, da bi se na kraju spustila do nas. Kišnica nije savršeno čista, jer te vodene pare mogu zadržati druge čestice, poput onečišćenja. No, bilo koja vrsta životinja bila bi preteška da bi se na ovaj način podigla u vodenoj pari, ali ekstremnije vrijeme, kao što su veoma jaki vjetrovi, to može učiniti.

Takvi vjetrovi mogu povući mnoge životinje u svoje vrtloge, prvenstveno ptice i šišmiše (evo za teoretičare zavjera teme), kao i žabe, zmije i insekte... Vjetrovi tokom određenog vremena gube energiju kovitlanja, pa su tada prisiljeni da odbace svoje teške terete koji su u početku usisani. Najteži predmeti otpadaju prvi, a najlakši, poput običnih kapljica, ostaju posljednji. To objašnjava zašto izvještaji o životinjskoj kiši obično opisuju samo jednu vrstu životinja koje padaju s neba poput kiše. Oblak će istovremeno odbaciti sve predmete slične mase, pa zato redom otpadaju ribe, žabe, potom insekti kao lakši, i na kraju kiša kao najlakša. Primjera radi, 7. juna 2005. godine na hiljade žaba je kišilo u malom gradu na sjeverozapadu Srbije i klimatolozi su ovu pojavu ocijenili kao rijetku, ali ne i neobičnu.

Za negiranje svakog od spornih naslova dobila sam ogromne količine pljuvanja na društvenim mrežama, poput onih da sam dresirana poslušnica, da laički frljačim po internetu skupljajući jeftine Facebook aplauze, da je moja glupost šira od svemira... No, nisam se obazirala na to samo zbog borbe za naučnu istinu. Naime, sve sam te teze provjerila više puta! Ali sve vrijeme dok sam čitala različite sadržaje i istraživala, nisam mogla da se otmem razmišljanju odakle mojim učenicima ta pitanja, pa sam malo više pažnje posvetila komentarima koji se pojavljuju na internetu ispod tekstova o vorusu i pandemiji.

Tako sam zabilježila samo neke i popravila slovne greške: Veliki svemirski brod sa milion malih crpio energiju Sunca, a do Zemlje mu je trebalo sedam mjeseci. Izgleda da je stoga na našu planetu Zemlju... Opet – kažu da se krije iza Mjeseca ili Može biti vanzemaljskog porijekla, a i ne mora. Postoji NASA koja je otvorena za obične smrtnike i ona koja radi u potpunoj anonimnosti i nije nemoguće da, recimo, Amerikanci ili Rusi imaju takvu vrstu NLO-a. Kažu da je naša tehnologija barem 50 godina ispred onoga što nam prezentiraju, a kad se vratimo malo u prošlost i sjetimo se da su njemački inžinjeri radili na čuvenom elektromagnetskom antigravitacijskom zvonu koje je navodno dovršeno – Njemačka bi praktično pobijedila u ratu jer koncepcija tog broda je trebala imati mogućnost upravljanja i manevriranja poput NLO-a kojima svjedočimo i koji neminovno postoje, pa se onda postavlja pitanje, nakon skoro 80 godina, koliko je tehnologija napredovala? Ne bi me čudilo da imamo elektromagnetski bešumni antigravitacijski stroj, pogotovo što su se najveći znalci, inžinjeri i znanstvenici bavili reverzibilnim inžinjeringom vanzemaljskih objekata i otkrivali nove tehnologije vanzemaljskih objekata koji su se na neki način srušili na zemlju. Jedna od teorija je da je zemaljsko magnetno polje uticalo na pad tih nepoznatih objekata. Ima raznih teorija, a ja sam otvoren za sve moguće varijante, pa onda Novi Satelit! Ja sam vidio još odavno G5, još u obliku Mjeseca, pa leta brzinom lijevo-desno u trokut i u krug crvene boje i odjednom se pretvori u Mjesec i stoji normalno ili pak Može i meni snimka? Ja kad sam svojima govorila da nismo sami u Svemiru – govorili su da sam luda, pa još: Danas sam čitala da nam ubacuju 5G mrežu po noći pošto je policijski sat – mogu raditi šta hoće.

Ili Ovaj policijski sat nije radi corone... Šta – corona radi tek iza 20:00? Čitav dan spava? Tko u to vjeruje? Neka se preispita jer sve ovo je da se ne gleda prema nebu da mogu raditi to šta rade, a mi ne znamo... Nešto se dešava ili sprema, a kriju od ljudi... Inače, pogledao sam stotine snimaka o NLO... Davno sam razriješio da li postoje kad sam lično vidio, noćima gledao u nebo... A šta znam je to da se oni pojavljuju gdje se sprema neki belaj... Kad je u Černobilu bila katastrofa viđeni su odmah netom prije toga... Hirošima... viđeni prije atomske bombe itd. Kao da hoće da nas sačuvaju od nas samih... ali iskreno ne znamo njihove namjere i nema ih na dnevnicima... neće ih ni biti.

Dakle, džaba nauka kada naš svijet niti šta čita, niti šta sluša.

Ne zna čovjek bi li se smijao ili plakao gledajući kako mnogi tapkaju u tami srednjeg vijeka.

Najnovije

Svjetski mediji o obrazovanju

Pokret Loši đaci na Tajlandu traži promjene u državi

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Nakon lockdowna neka djeca zaboravila su koristiti pribor za jelo

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Najsiromašnija djeca na velikom gubitku

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Zašto univerzitet u Bristolu testira drogu za studente?

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Pandemija i procvat mikroškola

Merima Dervišić