Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Osnovci u školu moraju pješke

Merima Dervišić

01.04.2021

Djeca će biti sigurnija, stanovnici će imati manje problema; moći će se praktično pokazati kako zdravije živjeti.

Ilustracija: David Tadevosian / Shutterstock.com

Vijeće grada Newcastlea zatvorit će prilaze školama u periodu od 8 do 9:30 i od 14:30 do 16 sati kako bi se smanjilo zagađenje i gužve u gradu. U ovoj akciji učestvovat će 11 gradskih osnovnih škola, koje će porodicama đaka zabraniti dolazak u školu autom. Na prilazima će biti raspoređeni policajci i policajke, a gradsko vijeće nada se da će na ovaj način motivirati porodice da u školu dolaze pješke ili biciklima. U ovim intervalima stanovnicima područja u kojima se škole nalaze i osobama s invaliditetom ulazak autom u ovo područje neće biti zabranjen.

Ulice oko škole neprohodne su prije početka i nakon nastave, i za nas je ovo jako dobra odluka. Djeca će biti sigurnija, a i stanovnici ovih naselja imat će manje problema. Pošto na nastavi učimo o zdravom životu, ovako možemo praktično pokazati kako zdravije živjeti, odnosno ukazati na važnost hodanja, vožnje bicikla ili romobila svaki dan, kazao je Kevin McVittie, direktor osnovne škole Hotspur.

Jane Munro, narednica policije okruga Northumbria u odjelu za saobraćaj, navodi i kako svakodnevno primaju mnogo prijava o neprilagođenoj vožnji u ovim područjima, koja dodatno ugrožava sigurnost đaka u vrijeme dolaska i odlaska iz škole.

Uprkos upozorenjima, mnogo je vozača i vozačica koje ne poštuju pravila vožnje u ovim područjima, pojašnjava narednica Munro i naglašava da bi izostanak odgovarajućih mjera bilo neodgovorno ponašanje vlasti.

Izvor: BBC: Newcastle primary schools to launch parent driving ban

Najnovije

Svjetski mediji o obrazovanju

Olakšice od 1.000 dolara za vakcinisane studente i studentice

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Studenti i studentice traže uvođenje obaveznog testa o seksualnom pristanku

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Obrazovna arhitektura za svijet nakon pandemije

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Zašto je Instagram za djecu loša ideja

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Hoće li fakulteti primati nevakcinisane studente i studentice?

Merima Dervišić