Nova čitanja

Konkurs za Književnu nagradu Šukrija Pandžo otvoren do 30. juna

Do sada pristiglo 25 radova o bibliotekama iz cijele Bosne i Hercegovine

Školegijum redakcija

16.06.2021

Tri nagrade, u ukupnom iznosu od 1.500 KM, bit će, na prijedlog žirija, dodijeljene početkom školske 2021/22. godine.

Polako pristižu radovi za Književnu nagradu Šukrija Pandžodvadeset i pet radova – iz:

Banovića, Bihaća, Bosanske Krupe, Brčkog, Breze, Cazina, Čelića, Donjeg Vakufa, Goražda, Gradačca, Jajca, Mostara, Sarajeva, Tešnja, Tuzle, Širokog Brijega i Zenice.

Želimo vas podsjetiti da je konkurs otvoren do 30. juna, a tema su školske biblioteke. Šta je njihova uloga danas? Mogu li, i pod kojim uslovima, biti više nego depoi knjiga? Doprinose li razvoju čitanja? Zavisi li njihova sudbina od ljudi ili od novca? Je li s obaveznim lektirama sve u najboljem redu? Ovo su samo neka od pitanja koja otvara istraživanje Školegijuma o stanju školskih biblioteka iz 2015. godine.

Učestvovati na konkursu mogu svi: i oni s lijepim uspomenama, i one s hrabrim vizijama, optimisti i pesimisti, nastavnice, bibliotekari, direktorice, političari, roditelji, a ovaj put i arhitektice i arhitekti, koje pozivamo da osmisle i skiciraju školske biblioteke budućnosti.

Tekst (reportaža, esej, humoreska...) ili idejni projekat treba poslati najkasnije do 30. juna ove godine na našu adresu skolegijum@gmail.com. Tekstove je potrebno poslati u Word formatu, a predmet e-maila treba glasiti: Prijava na konkurs za nagradu Šukrija Pandžo. Svi materijali bit će objavljivani, kako budu pristizali, na našem portalu u rubrici Konkurs. Tri nagrade, u ukupnom iznosu od 1.500 KM, bit će, na prijedlog žirija, dodijeljene početkom školske 2021/22. godine.

Najnovije

Jedna stara pjesma i pitanja o obrazovanju

Cigle u zidu

Mirza Herco

Školegijum čitaonica

Online biblioteka Lektira narodu, drugo kolo

Školegijum redakcija

Povodom Dana učitelja i učiteljica

Moja čestitka

Edina Međić

Filmovi u nastavi

Opće obrazovanje i kultura spavaju s ribama

Mirza Herco

Dossierr Vax Populi

Egon Muljica fon Alchak