Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Kako odabrati zaštitne maske za djecu

Merima Dervišić

03.09.2021

Djeca kod kuće trebaju usvojiti pravilan način nošenja maske: treba je pričvrstiti iznad nosa i ne dirati njen prednji dio.

Ilustracija: Drazen Zigic / Shutterstock.com

Sa novom školskom godinom mnoge porodice pitaju se koju masku da odaberu za djecu, posebno za osnovnoškolce, za koje vakcinacija još uvijek nije odobrena. Nošenje maske za sada je jedan od najefikasnijih načina sprečavanja zaraze, a prema studiji koja je provedena u 100 školskih distrikta i 14 škola u Sjevernoj Karolini, dokazano je da su zaštitne maske djelotvorne čak i kad među djecom nije moguće držati fizičko rastojanje od 1,5 metar.

U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta o tome kako odabrati zaštitnu masku za vaše dijete.

Maska najprije mora biti udobna i pravilo prianjati uz nos i usta. Ispunjavat će svoju funkciju jedino u slučaju da je dijete nosi sve vrijeme, pa je zato, posebno kad su mlađa djeca u pitanju, jako važno da je udobna. Na taj način dijete neće morati da je namješta ili pomjera.

Savjetujem da odaberete onu koja je udobna, ali da pazite da bude dvoslojna i pamučna. Isto tako, ne treba da ima valvulu, preporučuje Ibukun Kalu, pedijatrica na univerzitetu Duke. Dodaje i kako je bitno da ne postoje otvori ispod brade i da prianja uz lice cijelom površinom.

Tina Tan, pedijatrica u Lurie dječijoj bolnici u Chicagu, napominje da djeca u školu trebaju nositi i rezervnu masku.

Ukoliko se zaštitna maska skvasi ili uprlja, djeca će trebati rezervnu. Jeftinije je kupiti nekoliko platnenih maski, nego dva do tri puta dnevno mijenjati jednokratne zaštitne maske, dodaje Tan.

Yvonne Maldonado, specijalistica za pedijatriju i infektivne bolesti na univerzitetu Stanford, upozorava da platneni šalovi koji se ne vežu nisu dobra opcija.

Platneni šalovi/trake koje djeca vole jer su praktični i ne moraju ih vezati nisu dobra ideja. Mislim da bi nam oni trebali biti posljednja opcija jer su jako rastezljivi i pravljeni od poroznog materijala, dodaje Maldonado.

Istraživačica sa univerziteta Virginia Tech Lisney Marr naglašava da, nakon što pronađemo udobnu platnenu masku za svoje dijete, trebamo razmisliti i o kupovini filtera za nju. Kaže da nam kao filter može služiti i hirurška maska za lice, koju možemo izrezati u formi otvora za filter u platnenoj maski. Dodaje da nošenje duple maske – hirurške ispod platnene – doprinosi boljem filtriranju.

No, mnoge stručnjakinje smatraju da nošenje duple zaštitne maske nije potrebno.

Iako sada postoje KN 95 zaštitne maske za djecu, ove stručnjakinje smatraju da nije potrebno izdvajati novac za njih jer, najprije, nisu udobne, ali napominju da porodice koje insistiraju na većem stepenu predostrožnosti mogu odabrati i ove.

I, na kraju: djeca kod kuće trebaju usvojiti pravilan način nošenja maske: treba je pričvrstiti iznad nosa (a ne nositi ispod ili na bradi) i ne dirati njen prednji dio.

Izvor: How to Choose the Best Face Mask for Your Kids

Najnovije

Svjetski mediji o obrazovanju

Može li 50 dolara promijeniti nečije obrazovanje?

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Engleska i Vels zabranjuju konverzijsku terapiju, osim za trans osobe

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

U Walesu zabranjeno bilo kakvo fizičko kažnjavanje djece

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

I higijenski ulošci i tamponi su školski pribor

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Posjete muzeju ne vode boljim ocjenama

Merima Dervišić