Medijska kultura

Priča o trojici očeva čije su kćerke izvršile samoubistvo

Skupili 500 hiljada funti za sprečavanje samoubistva mladih osoba

Merima Dervišić

01.11.2021

Samoubistvo je drugo po brojnosti uzroka smrti osoba mlađih od 35 godina i nedopustivo je da se u školama ne radi na njegovom sprečavanju.

Foto: Screenshot / BBC

Obrazovni sistem ni na koji način ne pomaže mladim osobama koje se bore sa ozbiljnim problemima mentalnog zdravlja, a posebno nema mjere prevencije samoubistva, rekao je Andy Airey, otac čija je osamnaestogodišnja kćerka Sophie počinila samoubistvo 2018. godine.

Nedopustivo je da škole, gdje mladi provode toliko vremena i koje u teoriji trebaju da im pruže znanje i vještine kako bi samostalno donosili odluke o vlastitom zdravlju i sigurnosti, ne čine ništa da bi im se pomoglo, kaže Airey.

On je sa još dva oca čije su kćerke tinejdžerke počinile samoubistvo sakupio više od 500 hiljada funti za udruženje Papyrus, čiji je glavni zadatak sprečavanje samoubistva mladih osoba. Njih trojica organizirali su šetnju s ciljem podizanja svijesti o ovom problemu i za 15 dana prehodali su više od 480 kilometara, a tokom hodanja pridružili su im se i drugi roditelji koji žele da se sa mladima počne pričati o problemima koji vode ka oduzimanju vlastitog života.

Osim toga, nedavno su uputili i otvoreno pismo britanskom premijeru i ministru obrazovanja u kojem ih, između ostalog, podsjećaju da je samoubistvo drugo po brojnosti uzroka smrti osoba mlađih od 35 godina i da je nedopustivo da se u školama ne radi na njegovom sprečavanju. Pozivaju se i na program predmeta Edukacija o ličnim, društvenim, zdravstvenim i ekonomskim pitanjima (PSHE), prema kojem se s mladima treba razgovarati o temama kao što su veze, novac, ishrana ili droga i pitaju zašto se sa njima ne razgovara o samoubistvu i zašto im se ne daje bolja podrška kako bi bili u stanju pomoći sami sebi, ali i drugima.

Izvor: BBC: Dads' suicide awareness walk raises £500k for charity

Najnovije

Svjetski mediji o obrazovanju

Može li 50 dolara promijeniti nečije obrazovanje?

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Engleska i Vels zabranjuju konverzijsku terapiju, osim za trans osobe

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

U Walesu zabranjeno bilo kakvo fizičko kažnjavanje djece

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

I higijenski ulošci i tamponi su školski pribor

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Posjete muzeju ne vode boljim ocjenama

Merima Dervišić