Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Učenici maltretiraju nastavnike na TikToku

Merima Dervišić

23.11.2021

Predstavnice sindikata obrazovanja kazale su da je negativan utjecaj ovih događaja na neke nastavnike već počeo uzimati danak jer ih je nekoliko moralo otvoriti bolovanje.

Ilustracija: Solen Feyissa / CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons

Policija Sjeverne Irske nedavno je registrirala čak 80 lažnih naloga na platformi TikTok, čiji su autori i autorice đaci koji na ovaj način žele ismijavati ili ocjenjivati rad svojih nastavnika. Sporno je i što su se na ovim profilima pojavili neprimjereni materijali i fotografije, pa je školama upućen dopis da podsjete đake kako je kreiranje ovih sadržaja ozbiljan prekršaj.

Predstavnice sindikata obrazovanja u ovoj zemlji kazale su da je slučaj prijavljen u nekoliko škola i da je negativan utjecaj ovih događaja na neke nastavnike već počeo uzimati danak jer ih je nekoliko moralo otvoriti bolovanje.

Od direktorica škola tražimo da sarađuju s policijom i na pravilan način provedu istragu o ovim događajima. Roditeljima i đacima želimo poručiti da moraju biti svjesni posljedica činjenja ovakvih djela, kazao je predstavnik sindikata Justin McCamphill.

On smatra da je u pitanju trend – đaci se takmiče u objavljivanju sadržaja koji, u ovom slučaju, pripadaju kategoriji klevete. Pod istragom su videoisječci jako ozbiljne prirode, koji su sasvim kažnjivi i u najmanju ruku neugodni za nastavnice i nastavnike. Tu su i fotografije nastavnika s neprikladnim komentarima.

Predstavnica TikToka kazala je da ova kompanija ima jasna pravila o postavljanju sadržaja koji imitiraju nekoga s ciljem obmane, te da na platformi ne dozvoljavaju bullying niti maltretiranje, odnosno ponašanje potaknuto mržnjom. Kazala je i kako rade na uklanjanju takvih sadržaja, dok je Arnie O’Neill, iz policije Sjeverne Irske, poručio da će raditi sa žrtvama ovih napada i da nijedna osoba ne zaslužuje ovakav tretman na radnom mjestu niti igdje drugdje. Pozvao je porodice da razgovaraju sa đacima i podsjete ih na posljedice činjenja krivičnih djela.

Izvori: BBC: TikTok school videos 'causing real distress'

BBC: TikTok: PSNI receive more than 80 reports over bogus

Najnovije

Svjetski mediji o obrazovanju

Može li 50 dolara promijeniti nečije obrazovanje?

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Engleska i Vels zabranjuju konverzijsku terapiju, osim za trans osobe

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

U Walesu zabranjeno bilo kakvo fizičko kažnjavanje djece

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

I higijenski ulošci i tamponi su školski pribor

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Posjete muzeju ne vode boljim ocjenama

Merima Dervišić