Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Pet dana opravdanog odsustva za bolje mentalno zdravlje

Merima Dervišić

18.09.2021

Razdvajanje od svojih porodica i staratelja, ali i strah od zaraze, glavni su uzroci anksioznosti kod mlađe djece, kaže Ujjwal Ramtekkar, psihijatar za djecu i omladinu u bolnici u Ohiju.

Ilustracija: A Plus Vector / Shutterstock.com

U augustu 2021. godine guverner savezne američke države Illinois potpisao je prijedlog zakona prema kojem se od đaka i njihovih porodica neće zahtijevati opravdanje niti potvrda doktora za izostanke zbog razloga povezanih sa mentalnim zdravljem, a škole će đacima dati smjernice o tome kako da nadoknade izgubljeno gradivo.

Smatramo da će đacima ova mjera biti od koristi, posebno jer pandemija još uvijek traje. Vidimo da su izloženi stresu, da je anksioznost i depresija prisutna kod mnogih, i da to negativno utječe na učenje i akademski uspjeh, kazala je senatorica Barbara Hernandez.

Američki psihijatri i psihijatrice predviđaju da će tokom ove školske godine doći do porasta broja djece kojoj je potrebna njihova pomoć. Prema podacima CDC-a, od marta do maja 2020. godine zabilježen je porast od 24% djece od 5 do 11 godina kojoj je zatrebala hitna pomoć u službama za mentalno zdravlje, dok su djeca od 12 do 17 godina tu pomoć tražila za 37% više nego prije.

Razdvajanje od svojih porodica i staratelja, ali i strah od zaraze, glavni su uzroci anksioznosti kod mlađe djece. Kod adolescenata se anksioznost uglavnom povezuje s društvenim i akademskim aspektom njihovih života, pa ih brinu prijateljstva i ocjene u školi nakon što se vrate na nastavu, kaže Ujjwal Ramtekkar, psihijatar za djecu i omladinu u bolnici u Ohiju.

Kada u školama u Illinoisu neka učenica ili učenik zatraži drugi po redu slobodan dan, navodeći mentalno zdravlje kao razlog, školske će psihologinje stupiti u kontakt s porodicom, a đaku će se ponuditi psihološko savjetovanje. Prema podacima New York Timesa, odsustvo na ime mentalnog zdravlja u školama moguće je tražiti i u sedam drugih država SAD-a: Arizoni, Coloradu, Connecticutu, Maineu, Nevadi, Oregonu i Virginiji.

Izvor: NPR: Kids In Illinois Will Soon Be Able To Take 5 Mental Health Days From School

Najnovije

Prevare u digitalnom svijetu i kako ih izbjeći (2. dio)

Krađa digitalnog identiteta

Damir Dizdarević

Povodom jedne presude i izuzetog mišljenja

Pravo i književna kritika

Nenad Veličković

Misao nastala u potpunom mraku

Život nam se preselio na internet

Zoran Ćatić

Medijska kultura

Oči jednog dječaka

Nenad Veličković

Sigurnost u digitalnom svijetu

Zaštita je moguća

Damir Dizdarević