Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Nastavnici odbijaju da se vrate na posao zbog COVID-protokola

Merima Dervišić

17.01.2022

Vlastima zamjeraju na lošem provođenju programa za testiranje na virus, ali i plasiranju netačnih informacija o zarazi u školama.

Ilustracija: FabrikaSimf / Shutterstock.com

Obrazovni sindikat i gradska uprava grada Chicaga 8. januara nastavili su pregovore, nakon što je 4. januara ove godine Sindikat savjetovao nastavnike i nastavnice da nastavu ne drže u učionicama, nego online. Od gradskih vlasti tražili su da se organizira masovno i obavezno testiranje, kako đaka tako i nastavnica, te da se online nastava održava do sredine januara ili do momenta kada broj zaraženih u ovom gradu bude znatno manji.

Rukovodstvo Sindikata, ne slušate naše argumente. Najbolje, najsigurnije mjesto za djecu su škole, i tamo ih moramo vratiti što prije. To je ono što roditelji od nas traže i to je stav koji je naučno podržan. Nećemo odstupiti od njega, poručila je gradonačelnica Lori Lightfoot.

Njen odgovor došao je kao zaključak na pregovore na kojima je sindikat smanjio zahtjeve i odlučio tražiti bar nasumično i neobavezno testiranje đaka, ali i online nastavu makar do 18. januara. Njihovu odluku podržalo je gotovo 73% nastavnika i nastavnica ovog grada, a predstavnik sindikata Jesse Sharkey kazao je i kako ne razumije optužbe da nastavnicima nije stalo do djece jer biraju online varijantu. Znate kako mi doživljavamo takve optužbe? Kao maltretiranje, rekao je Sharkey.

Vlastima zamjeraju na lošem provođenju programa za testiranje na virus, ali i plasiranju netačnih informacija o zarazi u školama. Uprava navodi kako je pandemija sada u drugačijoj fazi i zahtijeva drugačiji odgovor, upravo zato što je barem 91% školskog osoblja vakcinisano.

Za sada je broj đaka koji dolaze u školu jako mali zbog broja zaraženih, odnosno osoba u izolaciji, a dodatni problem predstavlja nemogućnost mnogih nastavnika i nastavnica da nastavu drže od kuće. Otežavajuća okolnost je i činjenica da mnogi roditelji nemaju plan B kada je u pitanju čuvanje djece ukoliko nema nastave i smatraju da su djeca sigurnija u školama nego u kući, sve dok nose maske i paze na fizičku distancu.

Izvor: PBS: Chicago mayor, teachers still at odds over COVID protocols

Najnovije

Medijska nepismenost

Subjekat naprijed, ostali stoj!

Vijest mjeseca

Potkolčari

Svjetski mediji o obrazovanju

Može li 50 dolara promijeniti nečije obrazovanje?

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Engleska i Vels zabranjuju konverzijsku terapiju, osim za trans osobe

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

U Walesu zabranjeno bilo kakvo fizičko kažnjavanje djece

Merima Dervišić