Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Florida usvojila zakon Ne govori gej

Merima Dervišić

02.03.2022

Antigej zakoni vezani za obrazovni plan i program postoje u čak 20 država širom SAD-a.

Ilustracija: zimmytws / Shutterstock.com

Predstavnički dom Floride usvojio je zakon Ne govori gej, koji zabranjuje raspravu o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu u učionicama osnovnih škola, ali je na snazi i kada se radi o malodobnim đacima, odnosno onima čija razvojna dob ne dozvoljava ovaj tip razgovora. Predstavnički dom parlamenta odluku je donio sa 69 glasova za i 47 protiv. Guverner Republikanske stranke Ron DeSantis izjavio je kako podržava ovaj zakon, pod izgovorom da će roditeljima pružiti priliku da budu više uključeni u obrazovanje svoje djece. Prema njegovim riječima, škole se ne trebaju baviti ovim pitanjima, nego se trebaju usmjeriti na učenje, nauku, historiju, građansku kulturu i druge predmete.

Aktivističke grupe i porodice protive se donošenju ovog zakona jer smatraju da će omogućiti stigmatiziranje i izoliranje LGBT đaka. Nadine Smith, queer majka jednog đaka i izvršna direktorica nevladine organizacije Equality Florida, smatra da sva djeca imaju pravo otvoreno govoriti o vlastitim životima, pravo na pristup historiji koja je iskrena i koja ih uključuje i pravo na bibliotečke knjige koje odražavaju ono što ona jesu i s kojima se identificiraju. 

Ovaj zakon predstavlja pokušaj sistematske eliminacije nastavnih materijala za mlade, odnosno zabranu govora za nastavnice, rekla je ona.

Iz Bijele kuće osudili su ovaj zakon, nazvavši ga napadom na LGBT mlade. Clifford Rosky, profesor prava na univerzitetu Utah, izjavio je kako antigej zakoni vezani za obrazovni plan i program postoje u čak 20 država širom SAD-a. U Floridi će roditelji imati pravo i da direktno tuže školski distrikt i traže odštetu ukoliko smatraju da su edukatorice njihove djece prekršile zakon.

Izvor: BBC: Florida House of Representatives passes 'Don't Say Gay' bill

Najnovije

Medijska kultura

Oči jednog dječaka

Nenad Veličković

Sigurnost u digitalnom svijetu

Zaštita je moguća

Damir Dizdarević

Sigurnost u digitalnom svijetu

Lični identitet i izazovi

Damir Dizdarević

2022. u brojkama

Od manjeg ka većem

Školegijum redakcija

Klikmejt-potrošači

A onda se desilo ovo...

Nenad Veličković