Prvo nije bilo crvenog mesa, a onda je nestalo bijelog

Marko Ban

01.02.2024
65bbb8b7a8e62_article.jpg
Ilustracija: Needpix.com
Obrazovanje u retrovizoru za januar 2024. godine

Prvo nije bilo crvenog mesa, a onda je nestalo bijelog

Učenice koje potpisuju mural imale su sve obezbijeđeno što se tiče materijala, boja, četki, tonera, a imale su i prethodno okrečen, gletovan i pripremljen zid.

Temeljenje budućnosti

Januar je počeo pospano do umjereno mamurno, ali se nakon reakcije federalne ministrice obrazovanja Jasne Duraković rasplamsao medijski rat između kritičara i zagovornika nečega što se zove SAFER, a sve se manje zna šta je. Pukotina u Narodu i pravdi koja zamalo nije progutala načelnika sarajevske Opštine Centar, ali skoro da je progutala Udruženje Colibri koje je zbog političkog nadmudrivanja i neusvajanja budžeta 31. januara, za sada privremeno, obustavilo rad, proširila se i na ostatak kantona. 

Proslava Savindana u Republici Srpskoj otkrila je neobične sličnosti između entitetske i kantonalne ministrice obrazovanja (Željka Stojčić i Naida Hota-Muminović) u gledanju na budućnost. Prva budućnost vidi kao građevinu na temeljima koje je postavio Sveti Sava (prije 800 godina) koji su za sva vremena, a druga kao viziju islamskih futurista sa Zapada. 

 

Gletovanje, fresci radovanje

Sveti Sava školska slava bio je povod u Republici Srpskoj za dodjelu nagrada nastavnicima, a u Prijedoru svetac je dobio i mural na Gimnaziji koja nosi njegovo ime. Finansijska sredstva obezbijedio je direktor Gimnazije, a pet učenica koje potpisuju mural imale su sve obezbijeđeno što se tiče materijala, boja, četki, tonera, a imale su i prethodno okrečen, gletovan i pripremljen zid.

 

Ćinghuaćanski profesori i studenti u Banjaluci

Nova godina nije okončala akciju SIPA-e Klaster, pa su njeni službenici u Mostaru zbog lažnih diploma pretresli dva privatna univerziteta koja su se ujedinila i nastavila rad pod zajedničkim krovom s novim imenom, te im izuzeli sumnjivu dokumentaciju i studentske dosjee.

Za to vrijeme rektor Banjalučkog univerziteta Radoslav Gajanin ugostio je u Banjaluci 15 studenata i dvoje profesora doktorskih studija politikologije na prestižnom Ćinghua univerzitetu iz Pekinga, a na sastanku je istaknuta odlična saradnja Republike Srpske i Kine.

 

Rad uz školovanje

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić (NiP) najavio je zakon po kojem će studenti moći raditi do 180 dana, odnosno šest mjeseci u toku jedne kalendarske godine. Teoretski, tako će finansijski pogurati i više asistente i asistente sa fakulteta Univerziteta u Zenici kojima Vlada Kantona planira u potpunosti platiti troškove doktorskog studija. U toj političko-propagandnoj vijesti ne kaže se ništa o tome zašto te troškove ne bi platila svima koji studij upišu. 

 

Zlatnika ko kiše

Naravno da se radi o populističkom potezu u izbornoj godini (izbori su lokalni, a takvi su nam i univerziteti). Sarajevska kraljica populizma ne boji se konkurencije. Uvažavajući trud i rad koji su uložili tokom studija, nagradila je najbolje gradske studente Zlatnicima Grada Sarajeva. Vi ste naša budućnost, pamet i šansa, nova generacija uspješnih mladih ljudi. Vi ste pokretači razvoja i budući graditelji još ljepšeg vašeg grada i domovine Bosne i Hercegovine, izjavila je tokom slikanja u Vijećnici okružena statistima gradonačelnica Sarajeva. Hvala vašim plemenitim roditeljima koji su vas odgojili, vašim profesorima koji su vam prenijeli znanje, i hvala svima vama što te vrijedno učili i radili. Grad Sarajevo je uz vas. Zlatnik Sarajeva je inače patent njenog prethodnika, nije nikakva nagrada nego suvenir, koji nekoliko ljudi za gradske kancelarije može dijeliti kako nađe za shodno. Kako stvari stoje, možda studenti u SAFER budućnosti dobiju od grada Zlatnu baklavu, ili Srebrnu oklagiju, ili Zlatnu tulumbapiškaku... 

 

Pedeset nijansi mesa

Daleko od glamura glavnog grada nastavlja se rovovska bitka za imenovanje jezika u školama. 

Načelnik Opštine Glamoč ne miri se sa stanjem u kojem je srpskoj djeci uskraćeno pravo izučavanja maternjeg srpskog jezika, nego moraju da odluče da li će izučavati hrvatski ili bošnjački jezik. Na drugom od tri ćoška entiteta, u Bijeljini, advokat Haris Kaniža, koji je zastupao grupu roditelja iz Janje, objavio je na svom Facebook profilu da je Osnovni sud u Bijeljini donio presudu u korist roditelja i djece. Prema odluci suda, u svim dokumentima učenicima se mora upisivati bosanski jezik kao maternji.

Očito je važnije kako se jezik zove nego čemu služi. Da nije tako, izvještavanje o obrazovanju, a i sami akteri tih vijesti bili bi pismeniji.

U nespretno sročenoj vijesti koja opisuje užasno stanje u sarajevskim studentskim domovima među opravdanim žalbama našla se i jedna nadrealna. Opisujući nedostatak hrane, predstavnik studenata požalio se da prethodna dva mjeseca studenti nisu imali crvenog mesa. Sada, kada je crveno meso nabavljeno, nemaju bijelog mesa.

Hoće li i koliko od 1,2 miliona maraka koje je Ministarstvo visokog obrazovanja prebacilo Centru otići na piletinu, a koliko na popravak kotlovnice, renoviranje mokrih čvorova i elektroinstalacija, popravku lifta, krpljenje ili zamjenu krova koji prokišnjava, vidjeće se. 

U vijesti još piše da su Vlada Kantona Sarajevo i resorno ministarstvo u nepune dvije godine za JU Studentski centar Sarajevo obezbijedili finansijsku podršku u iznosu većem od sedam miliona KM, od čega je ukupno 4,5 miliona KM uplaćeno za izmirenje obaveza poreskog duga. Stvar pravi dugove, a studenti gladuju, smrzavaju se i spavaju pod kišobranima na namještaju koji se raspada... Šta nije uredu? 

 

Pokrivač i klada

Kad smo kod stilskih nespretnosti, vrijedi zabilježiti i ovu: Neke stvari unutar našeg društva omeđena su svetim prekrivačem i ko ih god dirne, propituje ili šta više glasno govori protiv, kao da ste uvrijedili čitav jedan narod i njegova uvjerenja. Primjedba je na mjestu, ali s pokrivačem nešto ne štima. 

Zlatna klada (nagrada za izvalu mjeseca) ipak odlazi u ruke jednoj ministrici, za duboko promišljanje koje blago sažeto glasi ovako: Strateški dokument i sama strategija unaprjeđenja ne znače mnogo ako iz te strategije ne definišemo strateške mjere iz kojih će proizaći i akcioni planovi. Nakon usvajanja same strategije dalje će se definisati mjere i akcioni planovi za ovaj period koji obuhvata strategija.

 

Štrajk 

Mjesec se završava trodnevnim štrajkom upozorenja prosvjetnih radnika Kantona Sarajevo, koji od vlade očekuju ispunjenje 12 zahtjeva, među njima i nekoliko koji se ne tiču plata i lošeg stanja voznog parka u školskim dvorištima. 

Najmanje jedan odnosi se na stranačko upravljanje školama. Tako su, uprkos većini nastavnika škole na Grbavici koji su na izborima za direktoricu glasali za jednu kandidatkinju, iz Ministarstva naumili postaviti drugu, jer (sve po zakonu, pa ko koga prevari) tu odluku donosi školski odbor od četiri člana, od kojih tri obično budu iz jedne stranke.

 

Brojevi u januaru

1.470 

broj studentica i studenata koji su konkurisali za stipendije u RS-u. Od toga uslove nisu zadovoljila 292, dok je njih 236 ispunilo uslove konkursa, ali su prilikom rangiranja ostali ispod crte. 

4.382 

broj đaka srednjih stručnih i tehničkih škola na praksi kod više od 1.000 poslodavaca širom Republike Srpske.

15

miliona KM izdvojilo Ministarstvo odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo za rekonstrukciju, sanaciju i dogradnju objekata osnovnih i srednjih škola i vrtića, te za investiciono održavanje.

77

procenat roditelja đaka osnovne škole Vladimir Pavlović u Čapljini koji su glasali za zabranu unošenja mobitela u prostorije škole. 

Najnovije

 
Čekajući Feniksa
Nenad Veličković
16.07.2024
Mi smo ti koji dozvoljavamo
Zerina Birdžo
12.07.2024
Maratonci teturaju počasni krug
Marko Ban
04.07.2024
Došli divlji, i dalje se zna....
Nenad Veličković
03.07.2024
Dokimologija ili nastavnici su mjerni instrument
Smiljana Vovna
11.06.2024
Formirala se ideja
Nenad Veličković
30.05.2024
Seks u škole!
Nenad Veličković
28.05.2024
Duplo knjigovodstvo
Nenad Veličković
23.05.2024
Učimo učitelje: budite huligani!
Svjetlana Nedimović
20.05.2024
Četrdesetosatna radna sedmica
Aiša Isaković
16.05.2024
O pravilima takmičenja iz Bosanskog jezika i književnosti
Sandra Zlotrg
14.05.2024
Pedeset nijansi smeđe
Nenad Veličković
13.05.2024
O plivanju, davljenju i smrti logičkog razmišljanja
Andrej Madunić
11.05.2024
Vraćanje laboratorija u život
Sumeja Buljugija
09.05.2024
Već viđeno, a neprovodivo, i k tome nepotrebno
Aiša Isaković
07.05.2024
Prvomajski praznicizam
Nenad Veličković
06.05.2024
Predizborno pompanje
Marko Ban
04.05.2024
Studeni u svibnju
Nenad Veličković
29.04.2024
Komunikacija, matematika i kvalitet života
Nenad Veličković
18.04.2024
Ujarmi pa ujagmi
Nenad Veličković
03.04.2024
Sve u ime djece, pa ko koga prevari
Marko Ban
01.04.2024
Zagadi pa vladaj
Nenad Veličković
01.04.2024
U funkciji stvarnih potreba građana/ki
Nenad Veličković
13.02.2024
Glava u pijesku
Savka Skarić
29.01.2024
Četiri škole pod jednim krovom – solarnim
Nenad Veličković
23.01.2024
Ne sam, SAFER-e
Savka Skarić
22.01.2024
Pokušaji poboljšanja našeg obrazovanja se rade pogrešnim putevima
Lamija Tanović
11.01.2024
Ako neće škola u PISA-u, hoće SIPA u školu
06.01.2024
Usudite se znati i osloboditi se autoriteta
Smiljana Vovna
30.12.2023
Lud, zbunjen, postnormalan
Nenad Veličković
29.12.2023
U eri e-dnevnika, pišimo olovkom
Smiljana Vovna
13.12.2023
Djeca s teškoćama sada nemaju ni obrazovanje ni rehabilitaciju
Nura Varcar
11.12.2023
Prodavanje golog (studentskog) života
Svjetlana Nedimović
08.12.2023
Medijska nepismenost medija
Nenad Veličković
05.12.2023