Ako se o nečemu šuti, to ne znači da problem ne postoji

Anisa Mahmutović

12.12.2023
65784963d367e_article.jpg
Foto: Pixabay.com
U Tuzlanskom kantonu zabranili prodaju snusa

Ako se o nečemu šuti, to ne znači da problem ne postoji

Za godinu ćemo imati ozbiljan problem sa mladim ljudima, upozorava neuropsihijatar Zlatko Kalabić.

Skupština Tuzlanskog kantona je na inicijativu zastupnice Silve Banović zabranila prodaju snusa na području kantona. Riječ je o duhanskoj prerađevini koja sadrži povećanu koncentraciju nikotina i aditiva koje korisnik stavlja između usne i gornje desni. Snus stvara zavisnost i uzrokuje paradontopatiju, a nakon trogodišnje upotrebe i rak usne duplje. Kod djece se nakon konzumiranja snusa javljaju vrtoglavice i mučnina pri prvim susretima sa ovom supstancom, a kasnije euforično ponašanje. Dodatni problem stvara neznanje profesora i roditelja, te netraženje pomoći od stručnih lica.

Ova prerađevina je zabranjena u Evropskoj uniji, ali u Bosni i Hercegovini nije na listi zabranjenih psihotropnih tvari. U Tuzlanskom kantonu prodaje se u trafikama i na benzinskim pumpama pakovan u male kese i po cijeni od 7 do 10 KM. Učenice i učenike smo pitali znaju li za snus i da ga djeca konzumiraju u školskim dvorištima i iza škola. 

Nakon što je inicijativa usvojena, u svim školama Tuzlanskog kantona su objavljeni proglasi o potencijalnim opasnostima od snusa, postavljene su obavijesti, razrednici su prilikom roditeljskih sastanaka govorili o tome. Tražila sam i pojačane inspekcijske nadzore, ali o tome nisam dobila konkretnu povratnu informaciju, ističe Silva Banović. 

Profesorica Merisa Omerović kaže da sa đacima razgovara o upotrebi ove štetne tvari. 

Djeca ga, nažalost, masovno koriste, svako kaže da zna nekog ko konzumira snus, ali to dobro kriju, a starije kolege ne znaju šta je to, pa ne obraćaju pažnju. Nisam imala iskustvo da budem prisutna ili da sretnem učenike pod uticajem tog preparata, ali učenici koji su probali kažu da nakon uzimanja osjećaju neku energiju, da im struji nešto kroz tijelo. Isprva ni ja nisam bila baš upoznata s tim, šta je to ustvari, kako se koristi, ali sam se informisala da bih mogla adekvatno da ih posavjetujem i pričam s njima o tome, navodi profesorica Omerović i naglašava da se to ne bi smjelo prodavati maloljetnicima. 

U mojoj školi smo, mislim, reagovali na vrijeme i povezali smo se s roditeljima kako bismo zaustavili upotrebu te štetne prerađevine, ali kolege u drugim školama kažu da vode borbu sa snusom, ističe profesorica Omerović. 

U martu 2023. godine je pokrenuta i peticija za zabranu snusa u cijeloj Bosni i Hercegovini jer se u školama širom BiH govori o popularizaciji ovog jeftinog i opasnog proizvoda, i to među sve mlađim osnovcima, posebno u Tuzli i Sarajevu. Ministarstvo zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo je, nakon što je u januaru snus privremeno povučen iz prodaje, u septembru 2023. godine najavilo da će novim izmjenama Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje snus definisati kao štetan proizvod. 

Neuropsihijatar iz Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja Tuzla i Savjetovališta za mlade Zlatko Kalabić kaže da mu se do sada niko nije javio zbog posljedica korištenja ove supstance, ali da je upravo to problem.

Ako se o nečemu šuti, ne znači da problem ne postoji. O snusu treba govoriti, roditelji i profesori moraju obratiti pažnju jer se može kupiti skoro na svakoj benzinskoj pumpi. Za godinu dana ćemo imati ozbiljan problem sa mladim ljudima, kaže doktor Kalabić. 

U kantonalnoj inspekciji direktor Selmin Karić kaže da zna za ovaj proizvod i da inspektori na terenu aktivno vrše kontrolu subjekata registrovanih, između ostalog, i za prodaju duhanskih proizvoda.

Nama su ruke vezane po pitanju distribucije ove supstance jer ne postoji zakonska zabrana prodaje, osim za maloljetna lica. Mi jednostavno ne možemo 24 sata provesti u svakom objektu. Trudimo se da smo što više prisutni u blizini škola i ovoga puta apelujemo na zastupnike u Parlamentu Federacije BiH da izvrše izmjene i dopune Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, kaže Karić. Napominje da su poslali apel trgovcima da svakog kupca u čiju punoljetnost posumnjaju zamole za ličnu kartu.

Snus je u Tuzlanskom kantonu dostupan i na benzinskim pumpama kompanija koje se predstavljaju kao društveno odgovorne. Od prvog istraživanja koje je na ovu temu provedeno u februaru ove godine, osim usvojene inicijative u Skupštini TK i privremene zabrane prodaje u Kantonu Sarajevo, zakonodavna vlast u FBiH još nije učinila ništa.

Najnovije

 
Ekonomski fakultet iz Sarajeva: Moguće da se u Hrvatskoj ne snalaze
Rubina Čengić
20.05.2024
Čitanje je sanjanje otvorenih očiju
Josipa Kulenović
06.05.2024
Lažna empatija vlasti za inkluziju; ko zna koji primjer
Školegijum redakcija
01.05.2024
Proljeće među borovima
Mirela Buljubašić
26.04.2024
Pripremaju se izmjene Zakona usvojenog prije manje od dvije godine
Rubina Čengić
23.04.2024
Ne za školu, već za život učimo
Josipa Kulenović
08.04.2024
Pauk nije bauk i druge priče
Mirela Buljubašić
08.04.2024
Save the Children podsjeća na očuvanje dječije dobrobiti i zaštitu njihovih prava
Školegijum redakcija
02.04.2024
Ko i kako u Bosni i Hercegovini zastupa Konvenciju o pravima djeteta?
Nenad Veličković
02.04.2024
Objavljujemo pobjednike konkursa Šta je tebi AI?
Školegijum redakcija
23.02.2024
Nikad kasno za učenje i zabavu
Josipa Kulenović
19.02.2024
Od čilanja do ćutanja
Mirela Buljubašić
19.02.2024
Ministarstvo: Za broj angažovanih prebrojte konkurse
Anisa Mahmutović
08.02.2024
Diskriminatoran pravilnik i dalje na snazi
Anisa Mahmutović
16.01.2024
Postnormalna nauka i halal Harari
Samir Lemeš
15.01.2024
Sretna nam Stara 1878. godina!
Svjetlana Nedimović
27.12.2023
Iz škola povučeni zaštitari
Anisa Mahmutović
19.12.2023
Razglednica iz Jajca
Josipa Kulenović
15.12.2023
Suši, narandže za ptice i Jelka Hemičarka
Mirela Buljubašić
15.12.2023
Inkluzivno obrazovanje u Kantonu Sarajevo: Ministarstvo ima tajni plan
Rubina Čengić
01.12.2023
500.000 KM kao i prošle godine, ali promijenjeni kriteriji
Anisa Mahmutović
01.12.2023