Od čilanja do ćutanja

Mirela Buljubašić

19.02.2024
Razglednice iz Tešnja, Doboja, Maglaja 3

Od čilanja do ćutanja

Učeničke ideje: CHILL ZONE u Srednjoj tehničkoj u Tešnju

Učenici srednjih škola značajan dio svog vremena provedu u prostorijama škole. S druge strane, društvene mreže smanjuju vrijeme provedeno u druženju i razgovoru sa vršnjacima. Zato škola nastoji da uredi i prilagodi prostore potrebama svojih učenika. Na osnovu ideja učenika nastaju i CHILL ZONE.

Nakon uređenja zona u zgradi centralne škole, uz pomoć Američke ambasade u Sarajevu, tokom prošlog mjeseca realizovano je i uređenje zone u zgradi Obdanište.

Uređenje na osnovu idejnog rješenja učenika naše škole izvršili su radnici i učenici škole. Pomoć pri opremanju škole pružili su roditelji nabavkom i postavljanjem polica za eksponate te zatvaranjem prostora ispod stepeništa. Nabavka namjestaja izvršena je uz finansijsku podršku JP BH pošta Sarajevo.

 

100. dan škole 

Tradicionalno, IV-1 Prve osnovne škole u Maglaju sa nastavnicom Irdinom Mezetović obilježio je stoti dan škole.

Na času matematike đaci su uradili 100 zadataka pismenog sabiranja i oduzimanja, na času bosanskog jezika napisali su 100 pridjeva, a na muzičkoj kulturi, uz muzičku igru Hula hop učenici su pokušali 100 puta zavrtjeti hula hop.

Dan je zamišljen kao dan bez školskih udžbenika, proveden u igri, isplaniran da učenici u raznim aktivnostima ostvaruju obrazovno-odgojne ciljeve i ishode u skladu s planom i programom, pa su tako bili slobodni da se maskiraju u šta požele, od karatašica do fudbalera. Najzanimljivije je svakako bilo vidjeti kako će izgledati kada napune 100 godina.

Dan su zaključili sa 100 slatkiša,voćki i grickalica te podjelom diploma, koje su poslužile ne samo kao uspomena na 100. dan nastave, nego kao i nagrada za sto proteklih dana marljivosti, truda, veselja i prijateljstva.

 

Kako izgleda jedna demokratska učionica u Osnovnoj školi 1. mart u Jelahu?

Učiteljica petog razreda ove osnovne škole, Sabiha Mudrov, trudi se da đacima boravak u školi učini što zanimljivijim uz poštovanje demokratskih načela i vrijednosti. Tako kaže: 

Naša učionica je mjesto gdje se svaki glas čuje i cijeni, čime se stvara atmosfera koja odražava demokratske vrijednosti. Ova demokratska dinamika oblikuje naše učenje i potiče zajedništvo. Potičemo otvorenu razmjenu ideja. Učenici su potaknuti postavljati pitanja, izražavati svoje mišljenje i dijeliti svoje perspektive. Ova otvorenost omogućuje raznolikost ideja i potiče kritičko razmišljanje, što je ključno za demokratsko društvo. Odlučivanje u učionici temelji se na suradnji. Učenike potičem da sudjeluju u procesu donošenja odluka o načinu učenja, aktivnostima ili organizaciji učionice. Ovaj participativni pristup daje osjećaj odgovornosti svakom pojedinom učeniku. Također, pravednost je ključna karakteristika naše učionice. Pravila su jasna i primjenjuju se dosljedno, čime se osigurava da svi učenici imaju jednake mogućnosti za sudjelovanje i uspjeh. Tako se stvara osjećaj jednakosti i poštovanja među svim članovima u učionici.Također, rad i nerad se u ovoj učionici vrednuju vrijednosnom jedinicom pod nazivom ZNAON. Znanoni se prikupljaju za: javljanje, lijepo ponašanje prema drugima, zadaću, timski rad, čistu radnu jedinicu, a gube se kada se uradi obrnuto od ovoga.

 

Maglaj: Policajci drže radionice srednjoškolcima?! Kako je to dobro!

Predstavnici Policijske stanice Maglaj Adrijana Hadžić i pomoćnik komandira, Edhem Hrnjadović, održali su 13. februara prvu u nizu radionica planiranih za učenike prvih i drugih razreda Mješovite srednje škole u Maglaju.

Svaka radionica će obraditi po tri teme, i to:

  1. Digitalno nasilje
  2. Prevencija ovisnosti 
  3. Mladi u sukobu sa zakonom

 

Vršnjaci vršnjacima o vršnjačkom nasilju

Članovi Vijeća učenika Osnovne škole Kulin ban na Tešanjci sa pripremljenim prezentacijama posjećuju sva odjeljenja škole i govore o vršnjačkom nasilju. Prezentacije učenici drže u cilju prevencije i suzbijanja vršnjačkog nasilja. Zanimljivo je i to da se na kraju pušta film sa tematikom nasilja, koji su na času bosanskog jezika i književnosti na temu filmske montaže snimili učenici devetih razreda. Osim toga, hol škole je prilagođen posljednjoj srijedi februara, Danu ružičastih majica, čiji je cilj suzbijanje vršnjačkog nasilja u svim oblicima.

 

Kako privreda uskoči tamo gdje sistem neće

Mješovita srednja škola Tešanj se već duži niz godina svakodnevno susreće s problemima koje uzrokuje dotrajala stolarija u učionicama.Već godinama pišu projekte i molbe kako bi im nadležne institucije promijenile stolariju, ali bezuspješno, jer nedostaju finansijska sredstva. Nisu pomogle ni činjenice da su jedna od najvećih škola u Zeničko-dobojskom kantonu u koju se svake školske godine upiše po 12 novih odjeljenja učenika, koji se obrazuju za različita zanimanja. Trenutno se u Mješovitoj srednjoj školi obrazuje 886 učenika.Shodno teškoj situaciji u kojoj se nalaze po ovom pitanju, Školski odbor je donio odluku da se pokrene proces izmjene stolarije uz pomoć tešanjskih privrednika. Tešanjski privrednici su po ko zna koji put pokazali veliku humanost, empatiju i solidarnost, rado su se odazvali i podržali ovaj projekat Jedan privrednik, jedna učionica. Osim donirane stolarije, privrednici će finansirati i njenu ugradnju.

 

Inovativni projekti u Mješovitoj srednjoj školi Tešanj 

Mješovita srednja škola Tešanj partner je u realizaciji inovativnog projekta Erasmus+. Predstavnici škole sudjelovali su u portugalskom gradu Portu na radnim sastancima povodom realizacije novog projekta Erasmus+. Akronim ovog inovativnog projekta je: 3F - COOP .Projekat obuhvata naprednu izradu obuće, inovativni i intenzivni program obuke i mogućnosti obuke za digitalnu i zelenu tranziciju u Bosni i Hercegovini.Predstavnici škole su upoznati s radnim zadacima koje će morati realizovati u narednih 36 mjeseci. Mješovitu srednju školu su predstavljali direktorica Jasminka Mujkanović, pomoćnik direktorice Mujo Zeničanin i Samila Čamdžić, profesorica stručno-teorijske grupe predmeta tekstilne struke. Projekat podržava i sufinansira Evropska unija.

 

Šta je nama naša škola dala?

Zašto sebi dajemo za pravo da znamo i mislimo šta je dobro za njih bolje od njih samih? Učenici devetog razreda, koji su pred kraj osnovnog obrazovanja, rekli su šta je ono o čemu nisu pričali tokom prethodnih godina u školi, a željeli su znati o tome u skladu sa svojim uzrastom. Iako po planu rada na časovima odjeljenske zajednice postoje neke od navedenih tema, one se slabo ili nikako obrađuju, jer na času odjeljenske zajednice pričamo samo o problemima, nastavnik/ca pročita ocjene i onda piše nešto svoje po dnevniku.

Želimo školu u kojoj ćemo moći pričati i razgovarati o:

Volio bih da nas u školi uče stvarima koje su nam potrebne za život.

Želim razgovarati o seksualnim odnosima.

Niko ne priča o seksualnoj edukaciji, niko nema pojma o tome, jer to niko ne priča. Tinejdžerima od 12 do 15 godina to treba.

Niko nas ne pita kako živimo, a neki nemaju za užinu.

Želim da se priča o mentalnom zdravlju. (Trećina anketiranih je dala ovaj odgovor)

Volio bih da se u školi priča o tome kako “napraviti pare”, o kreditima i kako se snaći kao odrastao čovjek.

Zašto nema posebnog predmeta o spolnosti?

Zamislite da možemo izabrati sebi kreativne časove, npr. kuhanje, heklanje, pletenje, drvorez, rad na metalima…

Željela bih da naučim stvarno programiranje u školi. Pogledajte šta radimo iz informatike.

U školi nam niko nije pričao o menstruaciji. Kada su nam jednom u šestom razredu došli neki ljudi da nam pričaju o tome, izveli su sve dječake vani, a nama podijelili po jedan uložak. Kada neka djevojčica treba uložak, to se daje toliko skriveno, kao da dijelimo drogu, a u školi toga nema.

Kako napraviti djecu?

Nismo pričali o partizanima.

Pričati o online zaradi, fudbalu i Ronaldu.

Da pričamo o nečemu nevezano za školu, naprimjer, o našem zdravlju.

Seksualno obrazovanje, kako zaraditi kao školarac, obrazovanje dječaka o curama i obrnuto, podsticanje mladih u bolji život, kako pomagati roditeljima, zdrav život, izbjegavanje lošeg društva.

Kako se spasiti u određenim vremenima? Mentalno zdravlje i zašto nas nisu učili da nema razlike između muškog i ženskog posla.

Igricama, ratovima, o našoj korumpiranoj državi, tenkovima, avionima, helikopterima, kako lahko zaraditi pare

Da pričamo o smrti i stvarima koje nas čekaju u životu

O ribolovu

O problemima zbog kojih se djeca povlače u sebe. Niko ne priča o tome i niko nas ne razumije, to je najveći problem.

Ne priča se o seksualnom nasilju, o igricama, o lovu

Finansijske teme me zanimaju, teme psihičkog stanja djece, o tome kako se osamostaliti u životu

Volio bih da imamo čas seksualnog odgoja jer to mnogo djece u pubertetu zanima

Voljela bih da se priča o većim pravima djece, o financijskim temama, priče na temu psihičkog stanja djeteta, o tome kako se osamostaliti, o savjetima kako lakše upisati školu koja nas zanima.

Najnovije

 
Živi pisci u školama!
Školegijum redakcija
16.07.2024
Nema stipendije za one čiji su roditelji dužni porez
Anisa Mahmutović
12.07.2024
Da sam ja neko
Josipa Kulenović
01.07.2024
Ekoboks u dvorištu škole
Mirela Buljubašić
01.07.2024
Razgovor o knjizi: Čari prepričavanja (Književnost i kurikulum)
Školegijum redakcija
21.06.2024
Karneval rata
Školegijum redakcija
21.06.2024
Prizemna Amerika u školi
Školegijum redakcija
19.06.2024
Dovitljivi sljepari
Školegijum redakcija
17.06.2024
Dio sam svega što sam pročitao
Josipa Kulenović
01.06.2024
Električar osvojio teniski turnir
Mirela Buljubašić
27.05.2024
Ekonomski fakultet iz Sarajeva: Moguće da se u Hrvatskoj ne snalaze
Rubina Čengić
20.05.2024
Čitanje je sanjanje otvorenih očiju
Josipa Kulenović
06.05.2024
Lažna empatija vlasti za inkluziju; ko zna koji primjer
Školegijum redakcija
01.05.2024
Proljeće među borovima
Mirela Buljubašić
26.04.2024
Pripremaju se izmjene Zakona usvojenog prije manje od dvije godine
Rubina Čengić
23.04.2024
Ne za školu, već za život učimo
Josipa Kulenović
08.04.2024
Pauk nije bauk i druge priče
Mirela Buljubašić
08.04.2024
Save the Children podsjeća na očuvanje dječije dobrobiti i zaštitu njihovih prava
Školegijum redakcija
02.04.2024
Ko i kako u Bosni i Hercegovini zastupa Konvenciju o pravima djeteta?
Nenad Veličković
02.04.2024
Objavljujemo pobjednike konkursa Šta je tebi AI?
Školegijum redakcija
23.02.2024
Nikad kasno za učenje i zabavu
Josipa Kulenović
19.02.2024
Ministarstvo: Za broj angažovanih prebrojte konkurse
Anisa Mahmutović
08.02.2024
Diskriminatoran pravilnik i dalje na snazi
Anisa Mahmutović
16.01.2024
Postnormalna nauka i halal Harari
Samir Lemeš
15.01.2024
Sretna nam Stara 1878. godina!
Svjetlana Nedimović
27.12.2023
Iz škola povučeni zaštitari
Anisa Mahmutović
19.12.2023
Razglednica iz Jajca
Josipa Kulenović
15.12.2023
Suši, narandže za ptice i Jelka Hemičarka
Mirela Buljubašić
15.12.2023
Ako se o nečemu šuti, to ne znači da problem ne postoji
Anisa Mahmutović
12.12.2023
Inkluzivno obrazovanje u Kantonu Sarajevo: Ministarstvo ima tajni plan
Rubina Čengić
01.12.2023
500.000 KM kao i prošle godine, ali promijenjeni kriteriji
Anisa Mahmutović
01.12.2023