Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Vojnici UN-a i samohrane majke tinejdžerke

Merima Dervišić

31.12.2019

Postoje tvrdnje da su 134 vojnika sa Šri Lanke iznova seksualno iskorištavala devetero djece u periodu od 2004. do 2007. godine.

Foto: Arindambanerjee / Shutterstock.com

Profesorica Sabine Lee predaje Modernu historiju na univerzitetu u Birminghamu i jedna je od autorica studije u kojoj je učestvovalo preko 2.500 stanovnika Haitija. Cilj istraživanja bio je otkriti kakva su iskustva imale lokalne žene i djevojke tokom mirovne misije pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, koja ja trajala od 2004. do 2017. godine. Čak 265 djevojaka, odnosno oko 10% ispitanica, u ovoj studiji navodi kako su zatrudnjele nakon odnosa sa osobljem UN-a, te da djecu moraju podizati same.

Otkrivaju se priče poput one o jedanaestogodišnjakinji koja je zatrudnjela nakon što ju je silovao vojnik UN-a i koja je nakon toga prepuštena sama sebi jer je taj vojnik prebačen u drugu zemlju zato što su njegovi nadređeni saznali za ovaj slučaj.

Podsjetimo, UN-ova misija za stabilizaciju počela je s ciljem da lokalnim institucijama pruži podršku u periodu političke nestabilnosti i organiziranog kriminala. Mandat misije produžen je nakon prirodnih katastrofa koje su pogodile Haiti 2010. i 2016. godine, a okončan je u oktobru 2017. godine. Ova UN-ova kampanja jedna je od najkontraverznijih zbog mnogobrojnih optužbi za seksualno iskorištavanje i nasilje, za koje lokalno stanovništvo tereti članove misije, kako pripadnike vojske tako i one koji nisu bili pripadnici vojnih snaga. Štaviše, bilježi se da je više od 800 hiljada stanovnika ove zemlje zaraženo kolerom, te da je oko 10 hiljada osoba umrlo nakon zaraze.

Jedno od glavnih otkrića istraživanja vezano je za maloljetnu populaciju Haitija. Postoje tvrdnje da su 134 vojnika, porijeklom sa Šri Lanke, iznova seksualno iskorištavala devetero djece u periodu od 2004. do 2007. godine.

Stanovnici Haitija navode kako postoji i određeni broj muškaraca i dječaka koje je UN-ovo osoblje zlostavljalo. Osim nasilja, maloljetničkih trudnoća i napuštanja budućih majki, u studiji se ističe da je postojala praksa razmjene seksualnih usluga za hranu, odnosno malu količinu novca. Također, u većini slučajeva majke ove djece žive u siromaštvu, te mali broj djece dobije priliku za školovanje.

Iako su lokalne organizacije podnijele tužbe kako bi se utvrdilo očinstvo za veliki broj novorođenčadi, Ujedinjene nacije odbile su podijeliti rezultate s lokalnim sudovima.

Izvor: The Conversation: ‘They put a few coins in your hands to drop a baby in you’ – 265 stories of Haitian children abandoned by UN fathers

Najnovije

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 24

Plan pismenih provjera znanja je iz 2017/2018. godine ili linkovi ne rade

Andrej Arkoš