Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Četverodnevna sedmica u praksi: zadovoljnije nastavnice i bolje ocjene

Merima Dervišić

01.02.2022

Iz Ministarstva obrazovanja podsjećaju da su sve škole u toku školske godine dužne organizirati barem 190 dana nastave, a đacima garantirati barem 32,5 sata nastave sedmično.

Foto: Alicia Canter / The Guardian

Otkako je usvojena odluka da se radna sedmica u školi Forest gate u Londonu skrati sa pet na četiri i po dana, nastavno osoblje petkom ostaje u školi do podne. Nakon toga neki odlaze kući, odnosno u lokalnu džamiju, a neki dodatno vrijeme iskorištavaju za planiranje časova koje bi inače planirali vikendom, u slobodno vrijeme.

Simon Elliott, direktor fonda koji je vlasnik ove škole, najavljuje da se razmatra i uvođenje odluke o dodatnom smanjenju posla, sa četiri i po na četiri radna dana. 

Dovoljno je samo obratiti pažnju na to koliko sati nastavnice rade sedmično. Mi, kada smo to analizirali i shvatili da je obim posla koji obavljaju ogroman, odlučili smo da im probamo olakšati život, rekao je Elliott.

Petkom se u ovoj školi više ne održavaju pastoralne sesije (psihološko savjetovanje ili fizičke aktivnosti đaka) jer su sada raspoređene od ponedjeljka do četvrtka, u trajanju od 50 minuta.

Interna anketa u školi pokazala je da 98% nastavničkog osoblja smatra kako je novi raspored bolji od starog. Štaviše, đaci koji su se žalili na slabu koncentraciju petkom popodne također su zadovoljni jer sada imaju priliku da se druže s vršnjacima, odnosno ostanu u školi kada žele i idu na vannastavne aktivnosti ili, jednostavno, zajedno rade zadaću. Neki su ovo vrijeme iskoristili za dodatno učenje, nakon čega su popravili dotadašnje ocjene, pa su i porodice zadovoljne ovom promjenom u rasporedu časova.

Procjenjuje se da prosječna nastavnica u Ujedinjenom Kraljevstvu radi 51 sat sedmično, što je među najdužim nastavničkim radnim sedmicama u Evropi. Izvršni fond za zdravlje i sigurnost svrstao je ovo nastavničko osoblje među one koji najviše pate od stresa, depresije i anksioznosti, pa je ideja o skraćivanju radnog vremena u principu dobro prihvaćena među prosvjetarima.

Dodatni slobodan dan dao bi im mnogo više slobode da se odmore i budu kreativnije u privatnom životu. Jedina je prepreka logističke prirode, odnosno na koji način organizirati brigu o članovima porodica s obzirom na duži školski dan od ponedjeljka do četvrtka, dodaje Elliott.

Iz sindikata Udruženje školskih i univerzitetskih lidera poručuju da su otvoreni za sve ideje, dok iz Ministarstva obrazovanja podsjećaju da su sve škole dužne u toku školske godine organizirati barem 190 dana nastave, te da je đacima potrebno garantirati barem 32,5 sata nastave sedmično.

Izvor: The Guardian: Happier teachers and higher grades: the London school that shortened the week

Najnovije

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 24

Plan pismenih provjera znanja je iz 2017/2018. godine ili linkovi ne rade

Andrej Arkoš