Obrazovna politika

Povodom najave premijera Tuzlanskog kantona

Maturalni postizborni poklon od milion KM

Smiljana Vovna

08.05.2023

Šta Vlada cijeni da je važnije za mladu osobu – dobro obrazovanje i upisati željeni fakultet ili skupa garderoba?

Ilustracija: Pixabay

Milion KM koštaće Maturalni poklon za uspješan kraj i novi početak, što je jedna od mjera koju će Vlada Tuzlanskog kantona realizirati u naredna tri tromjesečja!

MATURALNI POKLON za uspješan kraj i novi početak! Naziv je to mjere koju će Vlada TK realizirati upravo zbog namjere da maturantima ali i njihovim roditeljima olakšamo pripremu za ovaj svečani i poseban životni događaj. Radi se o jednokratnoj pomoći radi pripreme mature koja bi trebala iznositi oko 300 KM!, napisao je na svom Facebook-profilu Irfan Halilagić, premijer Tuzlanskog kantona.

Uz bravo, svaka čast, respect i slične komentare na društvenim mrežama, u čaršiji se uz kafu moglo čuti i pitanje da li je neophodno utrošiti 1.000.000 KM za kupovinu garderobe za slavlje na maturskoj zabavi. Iz razgovora sa učenicima razumijem da većina misli da im novac ne treba, da je ovo samo jeftini politički populizam, da je novac potrebniji djedovima i nanama koji su penzioneri, da će se za zabavu sami snaći.

No, spominju i: 

- brojne kategorije stanovništva koje žive na ivici egzistencije;

- stopu inflacije koja je učinila da stanovništvo generalno živi teže i u sve lošijim materijalnim uslovima;

- opremanje škola informatičkom opremom i učilima jer izlaze iz škola u kojima tri učenika dijele jedan računar;

- izgradnju adekvatnih sportskih terena;

- ulaganje u projekte međunarodnog karaktera u kojima bi voljeli učestvovati, gdje će imati priliku predstaviti svoju zemlju u najboljem svjetlu;

- nabavku novog namještaja;

- renoviranje mokrih čvorova u školama;

- prakse u zanatskim školama;

- opremanje kabineta praktične nastave;

- stimulisanje upisne politike za tehnička i zanatska zanimanja stipendijama tokom cijelog školovanja...

Naime, škole svakodnevno pišu projekte i apliciraju za donacije za rekonstrukcije sportskih dvorana, uređenje dvorišta, nabavku opreme i dovijaju se kako znaju i umiju da osavremene i oplemene prostor i uslove za rad. Niz je potreba čije rješavanje je prioritetnije i načina da se korisnije utroše sredstva iz budžeta, a ne za kupovinu haljina i patika. Sami mladi kažu da im novac ne treba i da je premijerova najava samo jeftini politički populizam. I do sada su neki od njih na maturske večeri dolazili i u pozajmljenim haljinama ili bratovom odijelu i cipelama. 

S druge strane – u svom ekspozeu prije imenovanja Vlade premijer Halilagić je prezentovao 20 mjera koje su definisane kao prioriteti u radu Vlade TK koje bi trebale biti realizovane u naredna tri tromjesečja. Ovo je pozitivan primjer koji svakako treba pohvaliti jer smo ranije svjedočili da ni na početku mandata raznoraznih vlada, a ni na kraju mandata nismo mogli definisati šta je to što je bilo planirano, a šta realizovano. Prvi put imamo konkretne planove i pred nama je da pratimo njihovo izvršenje. Ali se postavlja pitanje šta Vlada cijeni da je važnije za mladu osobu – dobiti dobro obrazovanje i upisati željeni fakultet ili potrošiti novac na skupu garderobu koju više nikada nećemo obući i da li je Vlada o tome nešto pitala mlade ljude za koje donosi odluku? 

 

Slika 2

 

A mladost je sama po sebi lijepa, i u čemu god se pojave ovi mladi ljudi, oni plijene osmijesima i ljepotom. Vedrina i uzbuđenje koje nose sa sobom sigurno ne zavise od cijene maturske haljine ili odijela koje obuku. Zato, ako je intencija politike da im pomogne, neka im onda obezbijedi jeftinije ili besplatno školovanje, moderne kabinete, laboratorije na fakultetima i adekvatnu praksu, prvo zaposlenje..., a za krpice za matursku večer će se pobrinuti njihovi roditelji kao svih ovih godina prije. Ono što je prioritet za Vladu je, očito, kroz novčanu pomoć obezbijediti naklonost mladih ljudi, jer izborni procesi se brzo nižu jedan za drugim, a ko još pita ili koga je briga za obrazovne reforme, nastavne planove i programe, modernizaciju škola i sve ono na čemu treba da ostane i razvija se jedno moderno društvo. Učenik u centru je floskula koja služi za neke druge planove koji sa procesom obrazovanja nemaju ništa zajedničko.

Naša djeca su lijepa bez obzira na to u kakvoj garderobi bila. Uz to su plemenita – nismo jednom svjedočili da su se odricala slavlja zarad pomoći nekom od njihovih drugara kome je bilo potrebno. Zato je poruka političarima da ne uvlače mladost u politikantstvo, oni imaju dovoljno vremena da sami ocijene i procijene šta i kako će birati. A ovih 300 KM – bojim se da bi ih neki od njih mogli iskoristiti za kupovinu karte u jednom pravcu iz ove zemlje, ili kako reče jedan maturant Medicinske škole prije par godina: Angela, mi smo završili i eto nas!

U vrijeme nastanka ovog teksta, a prema dostupnim informacijama, Vlada TK je tražila način kako da novac dođe do maturanata. Inače, Budžet Vlade TK je 568 miliona KM, od čega je 261 milion KM planiran za obrazovanje.

Najnovije

Asistenti u nastavi u Tuzlanskom kantonu

Ministarstvo: Za broj angažovanih prebrojte konkurse

Anisa Mahmutović

Prijedlog pedagoških standarda i normativa za osnovni odgoj i obrazovanje u Kantonu Sarajevo

Ne sam, SAFER-e

Savka Skarić

Povodom dokumenta U susret SAFER učenju

Pitanja bez odgovora ili kako je uzurpirana reforma obrazovanja

Uz dokument U susret SAFER učenju

Postnormalna nauka i halal Harari

Samir Lemeš

Povodom dokumenta U susret SAFER učenju

Pokušaji poboljšanja našeg obrazovanja se rade pogrešnim putevima

Lamija Tanović