Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Sindikat obrazovanja u Chicagu gradskim vlastima uputio zahtjeve

Merima Dervišić

26.07.2021

Sredstva federalnog fonda upotrijebiti da se škole prilagode novim standardima ventilacije i ugraditi jedinice za filtraciju zraka, a nevakcinisani da rade od kuće...

Ilustracija: Sofia Voronkova / Shutterstock.com

Početkom jula 2021. godine sindikat obrazovanja u Chicago distriktu vlastima je predao dokument u kojem se nalaze zahtjevi i prijedlozi za sljedeću školsku godinu. Među njima je i taj da vlasti, sa školskim odborima, do 1. oktobra organiziraju vakcinaciju za 80% đaka u školskim klinikama ili kućnim posjetama.

Od vlasti također traže da se zaposli više osoba koje će brinuti o mentalnom zdravlju, ali i 10% više kadra za đake s posebnim obrazovnim potrebama, odnosno traže pomoć pri plaćanju kirije za porodice čija je finansijska situacija nestabilna. Predlažu i da se u svakoj školi zaposli još jedan psiholog, bibliotekarka, odnosno socijalni radnik, medicinski tehničar i koordinatorica za restorativnu pravdu, i zahtijevaju da se na radna mjesta vrati 269 nastavnika kojima su ugovori o radu završili u junu.

Predlažu da se najesen nastave primjenjivati ista pravila o mjerama zaštite: nošenje maske u zatvorenom prostoru, skeniranje tjelesne temperature pri ulasku u školu, kao i poštovanje mjera fizičke distance koje budu na snazi u tom momentu. Pozivaju i da se dodijele sredstva federalnog fonda kako bi se škole prilagodile novim standardima ventilacije prostora i u njima ugradile jedinice za filtraciju zraka.

Iz odjela za obrazovanje gradske uprave distrikta najavili su kako će od jeseni online pohađanje nastave biti opcija tek za one đake čije je zdravstveno stanje nestabilno. Sindikat, međutim, traži da se do kraja januara nastavnicama sa zdravstvenim poteškoćama omogući da nastave raditi od kuće, a isto traže i za one koje još uvijek nisu vakcinisane, odnosno vakcinu odbijaju primiti iz vjerskih razloga. Smatraju da bi ove nastavnice mogle raditi na poslovima kreiranja sadržaja za online nastavu.

Jedina izjava koju su iz odjela za obrazovanje za sada uputili jeste da se slažu s prijedlogom da se nastava održava u školama svih pet dana u sedmici, te da će raditi s predstavnicama sindikata kako bi što veći broj ovih zahtjeva bilo moguće realizovati na početku sljedeće školske godine.

Izvor: Chalkbeat: Chicago teachers union wants a fall deal with student vaccination targets, housing help

Najnovije

Medijska nepismenost

Subjekat naprijed, ostali stoj!

Vijest mjeseca

Potkolčari

Svjetski mediji o obrazovanju

Može li 50 dolara promijeniti nečije obrazovanje?

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Engleska i Vels zabranjuju konverzijsku terapiju, osim za trans osobe

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

U Walesu zabranjeno bilo kakvo fizičko kažnjavanje djece

Merima Dervišić