Medijska kultura

(PRESS)edmica u tragovima, 30.05-06.06.

Najavljen elektronski upis bez grešaka

Jasmina Bajramović

08.06.2018

Nakon pravosnažne presude Kantonalnog suda u Novom Travniku stiglo i izvršenje u slučaju zgrade Travničke gimnazije

Foto: Benjamin Bešić/Oslobođenje

Elektronski upis bez grešaka ili elektronske greške bez upisa

Školska godina privodi se kraju, a još uvijek se ne zna šta će biti sa 900 učenika travničke Mješovite srednje škole

1. Kazazović predstavio kriterije za upis u srednje škole i najavio online upis bez grešaka – Vlada Kantona Sarajevo usvojila je Odluku o upisu u prvi razred srednjih škola s kriterijima te najavila provođenje online upisa bez grešaka i subjektivnih odluka. Elvir Kazazović, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS-a najavio je da će se ove godine uspješno realizovati projekt online upisa u srednje škole, jer je prošle godine zabilježeno nekoliko grešaka.

Klix, 31. 5. 2018.

 

2. Za stipendije studenata i srednjoškolaca u RS-u 1,6 miliona KM – Za stipendiranje učenika srednjih škola i redovnih studenata prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama u narednoj školskoj godini planirano je 1,6 miliona KM. Pojedinačni iznosi stipendija ostali su nepromijenjeni i iznose 80 KM za učenike i 130 KM za studente po osnovu socijalnog statusa i uspjeha u školi, odnosno na studiju, a za deficitarna zanimanja utvrđeni su iznosi od 160 KM za učenike i 250 KM za studente.

Portal Nezavisne novine, 3. 6. 2018.

 

3. Mješovita srednja škola u Travniku bit će iseljena iz zgrade Gimnazije – Nakon pravosnažne presude Kantonalnog suda u Novom Travniku stiglo je i izvršenje u slučaju zgrade Travničke gimnazije, gdje Vrhbosanska nadbiskupija, odnosno KŠC Petar Barbarić, traži da Mješovita srednja škola (MSŠ) Travnik napusti drugu polovinu zgrade koju koristi. Svi rokovi za povrat zgrade, utvrđeni odlukom Doma za ljudska prava, a kasnije i presudom Ustavnog suda, probijeni su. Zgrada srednjoškolskog centra u Travniku, iako započeta, nikad nije završena. Vlada Federacije BiH, kao tužena strana, dala je samo inicijalna sredstva od pet miliona KM.

Portal Dnevni avaz, 3.6.2018.

 

4. Prosvjetari u USK svakodnevno će održavati štrajkove upozorenja – Sindikat predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja USK održao je polusatni štrajk upozorenja, a s njim će nastaviti i u narednom periodu, odnosno do ispunjenja zahtjeva. Sindikati, između ostalog, traže da se izmjenama Kolektivnog ugovora reguliše isplata minulog rada, donese pravilnik o napredovanju za predškolsko i osnovno obrazovanje, te utvrdi plan isplate zaostalih naknada koje nemaju karakter plate.

Portal Haber.ba, 5. 6. 2018.

 

Najrelevantnije vijesti iz obrazovanja čitajte u našoj rubrici Press.

Najnovije

Online lice škola No. 23

Moguće naći i izvještaje sa pojedinih roditeljskih sastanaka

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 21

Desanki Maksimović bi bilo žao što nema informacija o uspjesima đaka

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 20

Linkovi Vijeće roditelja i Vijeće učenika vode na praznu stranicu

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 19

I dalje objave iz 2021., školski kalendar za 2021/22

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 18

Stare greške ostale, ali je novih mnogo manje

Andrej Arkoš